latinica  ћирилица
10/09/2024 |  12:37 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Kонаковић да се врати на дејтонске поставке

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић под хитно мора да се врати на дејтонске поставке које кажу да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, поручио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је у изјави истакао да БиХ може опстати искључиво и једино као дејтонска.

- Јадна је политика бошњачких званичника која подржава рад институција на заједничком нивоу у којима нема представника једног конститутивног народа. Не само да је јадна, него је и недејтонска и неуставна - рекао је Кошарац коментаришући Конаковићеве наводе да Република Српска у односу на БиХ губи.

Кошарац је рекао да је јадна, недејтонска и неуставна политика бошњачких званичника која говори о непостојећој "државној имовини", указујући да је Дејтонски споразум јасно прописао да имовина припада ентитетима.

- Нека поново прочитају Дејтонски споразум! Недејтонске и неуставне политике бошњачких званичника свједоче о сопственом поразу, не 3:0, него 10:0. На челу губитичних политика не стоје аутономни лидери, него Конаковић и они "конаковићи" – марионете /Мајкла/ Мафија и /Кристијана/ Шмита. Људи који, по сопственом признању, вежу коња гдје им ага каже - рекао је Коашарац за Срну.

Он је навео да је очигледно да представници "тројке" воде унутарбошњачки политички сукоб са СДА, такмичећи се ко ће направити већу штету Српској.

- То је аматерска политика у којој не могу постићи дословно ништа. Једина жртва тог сукоба је БиХ - рекао је Кошарац.

Он је поручио да Републици Српској не могу ништа и да је Српска стабилна, са јасном политиком и визијом организоване и јаке институције.

- Умјесто да се опредијеле за дијалог и договор два ентитета и три конститутивна народа, они су и даље мотивисани тиме како да направе штету Српској и њеним институцијама. БиХ и даље страда. Српска јача - рекао је Кошарац.

Он је истакао да би Конаковићу било неупоредиво боље да умјесто небулозних тврдњи и оптужби, учи од аутономног лидера Милорада Додика.

- Много лекција треба да савлада. Уосталом, да није било Додика, Конаковић и `тројка` не би били дио власти на заједничком нивоу - рекао је Кошарац.

Он је навео да бошњачки политичари од Додика треба да науче како се бори против малигног, неуставног и недејтонског утицаја Марфија и Шмита.

- Жалосно је да било ко афирмише судски процес против Додика, када се зна да је ријеч о политичком прогону легитимно изабраног предсједника Српске. Јасно је да је у питању политичка намјештаљка која је политички инструисана одлукама непостојећег високог представника. Паметан томе не би аплаудирао - рекао је Кошарац.

Да бошњачки политичари воде озбиљну и аутономну политику, каже Кошарац, без дилеме би били на страни Српске и Додика, који афирмише Устав, дејтонски концепт и договор два ентитета и три конститутивна народа, упозоравајући да малигни утицај Марфија и Шмита доводи до озбиљних поремећаја у БиХ.

- Нажалост, политике снисходљивости и слуганства то не разумију. Но, када наљуте своје менторе Марфија и Шмита, нека им је Бог на помоћи - закључио је Кошарац.