latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:42 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

УН: У Авганистану нечувена репресија талибана над женама

Репресивна контрола талибана над женама и дјевојкама у Авганистану је без премца и угрозиће будућност земље, упозорио је високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк.
Фолкер Тирк (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Фолкер Тирк (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Тирк је рекао да су нечувени нови закони о моралу који забрањују женске гласове и откривена лица у јавности, заједно са стриктним забранама образовања и већине послова за жене. Он је оцијенио да ове мјере представљају систематски прогон по полној основи.

- Следим се када помислим шта је сљедеће за жене и дјевојке у Авганистану - рекао је Тирк у обраћању Савјету УН за људска права у Женеви.

Талибани за сада нису доступни за коментар, пренио је АП.

Талибани, који су преузели власт у Авганистану 2021. године, искључили су жене из већине области јавног живота и спријечили дјевојчице да иду у школу након шестог разреда, упркос почетним обећањима о умјеренијој владавини.

Они ограничавају женама приступ послу, путовању и здравственој заштити ако су неудате или немају мушког старатеља, и кажњавају оне које се не придржавају талибанског тумачења ношења хиџаба.

- Желим да разјасним да се гнушам ових најновијих мјера, које укључују забрану чак и контакта очима између жена и мушкараца који нису у сродству и наметање обавезног покривања жена од главе до пете, укључујући њихова лица - рекао је Тирк.

Талибанска политика гура Авганистан даље на пут изолације, бола и тешкоћа, додао је он.