latinica  ћирилица
09/09/2024 |  09:36 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

"Велики значај мјесеца Српске културе за српску заједницу у Мађарској, Додик отвара манифестацију"

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је да манифестација "Српски дани" - Мјесец српске културе у Мађарској, која почиње 12. септембра, има велики значај за српски народ и посвећена је српској култури и духовности.
Биљана Гутић Бјелица (фото: https://banjaluka.net/) -
Биљана Гутић Бјелица (фото: https://banjaluka.net/)

Гутић Бјелица је навела да се ова манифестација одржава другу годину заредом, са тежњом да постане традиционална, у организацији Епархије будимске и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, који ће и ове године отворити "Српске дане".

Она је подсјетила да су одржавање једне овакве манифестације у трајању од мјесец дана иницирали предсједник Додик и Његово преосвештенство митрополит будимски Лукијан.

- Значај ове манифестације за српску заједницу је огроман, јер је то прилика да се окупи наш народ и умјетници из различитих области из Републике Српске и Србије. Циљ је да се низом садржајних програма из области духовности, културе и науке представи српски народ у различитим културно-умјетничким и научним областима - нагласила је Гутић Бјелица.

Према њеним ријечима, српска заједница у Мађарској је веома консолидована, постоје основна школа и Гимназија "Никола Тесла" са дугом традицијом које похађају и дјеца из Републике Српске.

Она је рекла да земља домаћин, Мађарска, са пуно пажње и позитивних реакција дочекује овај догађај, а својим присуством високи функционери дају максималну подршку овој манифестацији.

- Изузетно нам је драго и велика нам је част да и Мађари, без обзира на то да ли знају српски језик или не, посјећују ову манифестацију, а интерес мађарске јавности је резулат више фактора - прије свега, Срби су на овим просторима присутни од 17. вијека, али поједини историјски налази говоре чак и из времена Светог Саве. Оно што је посебно важно сачували су језик, писмо, вјеру, културу и традицију - истакла је амбасадор БиХ у Мађарској.

Она је подсјетила да су Срби, према мађарском Уставу из 2011. године, једна од 13 признатих националних мањина, што значи да имају право на своју самоуправу, богослужење и школу на матерњем језику, као и представника у парламенту Мађарске.

- На све то, а што је свакако вриједно споменути, имамо одличне политичке и економске односе са Владом Мађарске који су иницирани изузетним личним разумијевањем између предсједника Додика и премијера Мађарске Виктора Орбана - рекла је Гутић Бјелица.

Она је истакла да је за Републику Српску најзначајнији догађај на овој манифестацији изложба слика на камену "Хероји Херцеговине", која је посвећена устаницима чувене Невесињске пушке из 1875. године, а биће отворена 24. септембра у Будимпешти.

Гутић Бјелица је навела да је аутор изложбе сликар Биљана Ристић из Невесиња, која живи и ради у Новом Саду, а поставка је власништво Општине Невесиње, којој је захвалила за уступљену поставку.

Отварање манифестације "Српски дани" - Мјесец српске културе у Мађарској планирано је 12. септембра у 18.00 часова, када ће у Српском црквеном музеју у Сентандреји бити отворена и изложба "Урош Предић у Сентандреји".

Посјетиоцима изложбе биће представљене слике Уроша Предића које су у посједу Епархије будимске и пратећа фото-документациона изложба.

Промоција документарног филма "Оптација" и отварање изложбе о оптацији Срба из Мађарске у Краљевину СХС (1923-1924) биће одржана 14. септембра у 18.00 часова у &енсп;Текелијануму у Будимпешти, задужбини коју је основао Сава Текелија 1838. године у Пешти, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева гдје су живјели Срби.

Према програму манифестације, концерт симфонијског оркестра "Ин хонорем санцти сервитии" биће одржан 22. септембра у част јубилеја 40 година архијерејске службе митрополита будимског Лукијана, а наступиће Филхармонија младих Исидор Бајић (Нови Сад), Хор Свети Стефан Дечански и Вокални студио Орфелин (Нови Сад) под управом професора Тамаре Адамов Петијевић.

Концерт ће бити одржан у Концертној палати Вигадо у Будимпешти са почетком у 19.00 часова.

Изложба "Невесињска пушка – портрети устаника", аутора Биљане Ристић, посвећена Херцеговачком устанку 1875. године познатом као Невесињска пушка биће отворена 24. септембра у Библиотеци Текелијанума у 19.00 часова.

ДИС театар младих из Бањалуке представиће се публици 4. октобра са представом "Мали витез". Представа ће бити одиграна у Српском позоришту у Мађарској са почетком у 19.00 часова.

Изложба ликовне колоније "Круг" и затварање манифестације "Српски дани" планирано је 5. октобра у 19.00 часова у Галерији "Круг" у Текелијануму. Том приликом посјетиоцима ће се обратити представници Епархије будимске, амабасада БиХ и Србије у Мађарској.