latinica  ћирилица
08/09/2024 |  15:24 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Језеро: Обиљежен дан 30. пјешадијске дивизије ВРС

У општини Језеро данас је обиљежен Дан 30. пјешадијске дивизије Војске Републике Српске, а за 1.150 погинулих бораца ове дивизије служен је парастос и прислужене су свијеће.
Језеро, обиљежавање - Фото: СРНА
Језеро, обиљежавањеФото: СРНА

Након парастоса који је служен за погинуле борце у порти Храма Светог великомученика кнеза Лазара у Језеру делегацације су положиле вијенце и цвијеће код Споменика погинулим борцима из ове општине.

Ратни командант дивизије генерал Момир Зец рекао је да је дивизизија посебну улогу одиграла у заштити српског народа на јужним границама Републике Српске гдје је било српско становништво, те да је током цијелог Одбрамбено-отаџбинског рата њена улога била одбрана тих граница од Банатовца на Влашићу до Купрешке висоравни.

- Одбрана је била успјешна све до 1995. године када је не својом, него грешком сусједа морала да се извуче, и да поново посједне јужне границе Републике Српске гдје је и дочекан Дејтон, и на тај начин дали смо свој огроман допринос стварању Републике Српске - нагласио је генерал Зец.

Предсједник Удружења 30. дивизије пуковник Мирко Матић изјавио је да ово удружење већ шесту годину организује обиљежавање Дана дивизије, јер како је нагласио, све до формирања Удружења, више од 20 година, овај датум није обиљежаван.

- На овај начин покушавамо да од заборава отргнемо 30. пјешадијску дивизију ВРС, и све њене ратне заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату - истакао је Матић.

Начелница општине Језеро Снежана Ружичић нагласила је да је велика част да се овако важан догађај обиљежи у овој општини, те да се на овај начин чува и његује култура сјећања на све погинуле борце ВРС.

- Велика захвалност свим припадницима дивизије, посебно породицама које су дале своје најмилије, свим борцима који су свакодневно били на чувању наших огњишта - навела је Ружичићева и додала да треба водити више рачуна о борачким категоријама.

Догађају су присуствовали, између осталих, и представници борачких организација из Шипова, Језера, Рибника, Бањалуке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.