latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:14 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Сарајеву и дијелу међународне заједнице засметале измјене у уџбеницима историје у Српској (ВИДЕО)

Након што су просвјетне власти у Републици Српској увеле измјене наставног плана за историју 8. и 9. разреда основних школа, који се односе на детаљније изучавање периода Одбрамбено-отаџбинског рата, услиједили су нерагументовани и подли напади из Федерације БиХ, дијела међународне заједнице и појединаца из Српске.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

СДА најављује апелацију Уставном суду због, како кажу, неуставног наставног плана.

Правник Огњен Тадић упозорава да се СДА као индоктринираној вјерској политичкој организацији не смије дати простор да се мијеша у науку и образовање.

Историчари кажу да уџбеници никога не вријеђају. У позадини је, кажу породице српских жртава, намјера да се историја Републике Српске и српског народа пише у Сарајеву.

Коначно млади нараштаји у Републици Српској, кроз наставни програм спознаваће потпуну истину о Одбрамбено-отаџбинском рату, праву, а не ону хашку. Приче из њихових домова, казивања очева и дједова о стварању Републике Српске, побједама, али и страдању Срба, научно обрађене преточене су у наставни програм историје за 8. и 9. разред основне школе.

- Посебно је интересовање за тему Република Српска и Одбрамбено отаџбински рат и упознавање ученика са свим личностима и догађајима који су се дешавали у Републици Српској и који карактеришу историјски развој Српске. Опредијељеност нашег образовног система ке да ученици никога не мрзе, да знају ко су, шта су и одакле су и да су спремни да прихвате неког другог који не дијеле историју као они - навела је Слађана Танасић, директорка Републичког педагошког завода Републике Српске.

Само фактографско помињање имена Радована Караџића и Ратка Младића у уџбеницицима историје, чак и 14-годишњег хероја Споменка Гостића који је погинуо од гранате тзв. Армије БиХ у ФБиХ протумачено је као слављење ратних злочинаца. Очекивано од оних који годинама дјецу уче да су "Срби били агресори на БиХ", Бошњаци аутохтони народи, а сви остали дошљаци. Појединци у уџбеницима виде "бујање" фашизма у Српској, тешко схватљиве оптужбе када се знају размјере страдања Срба од тог зла.

- Помињу се имена Радована Караџића и генерала Ратка Младић, наравно њихова имена су и раније помињу у уџбеницима у Републици Српској, па и у Федерацији и региону. Када је у питању Српска ради се о чистој фактографији. Без обзира какво ко имао мишљење о појединим личностима, уколико се ради о некоме ко је креирао прошлост и био актер важних историјских догађаја, сасвим је логично да се њихово име нађе у рубрици појмови - истиче историчар Боривоје Милошевић.

Логика и историјска наука су стране политичком Сарајево и дијелу међународне заједнице. Сматрају да скорију прошлост треба да тумачимо на основу хашких оптужница за геноцид, кроз медијске наративе о великосрпској агресији, стереотипе о Србима злочинцима а Бошњацима жртвама.

- Иза свега стоји политичка намјера да се историја свих народа у БиХ, може и мора писати само на једном мјесту, можда у некој канцеларији у Сарајеву, а да ћемо резултате те историографије ми - професори, студенти и ученици, морати слијепо да слиједимо - каже Милошевић.

Огласила се и америчка Амбасада из Сарајева. Кажу да "лажни наративи у наставном програму угрожавају стабилност БиХ", али не објашњавају шта је то неистина у уџбеницима историје.

Кристијан Шмит није ни видио какве су измјене у наставном програму историје за основце, али пријети крвичним прогоном.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић поручио је да Срби нису спремни да се одрекну своје славне историје и забораве своје жртве чије страдање не занима међународну заједницу.

- Позивамо Министарство просвјете и културе да под обавезно уведу обилазак свих српских стратишта. Дјеца морају да знају ко је генерал Младић, ко је био први предсјееник Републике Српске Радован Караџић и моеају да науче коначно шта се овдје дешавало и да смо ми страдалници. Морамо да знамо сви да је само у Подрињу убијено 3.267 Срба - јасан је Којић.

Република Српска је створена 9. јануара 1992. године, одбрањена у рату уз 30.000 жртава и потврђена у Дејтону 1995. и то је истина уписана у историји српског народа.