latinica  ћирилица
05/09/2024 |  18:30 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Нинковић: Вода мјесецима није била исправна, надлежни ћутали; Станивуковић демантује (ВИДЕО)

У бројним насељима у Бањалуци претходних мјесеци вода није била за пиће и то су показали и резултати анализе коју је урадио Институт за јавно здравство, тврди предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Нинковић каже да Бањалучани нису ни знали да пију неисправну воду, јер их није обавијестио онај чија је то дужност - градоначелник Драшко Станивуковић. Станивуковић све демантује и каже да је ово тенденциозно подметање.

Нинковић је показао десетак извјештаја о извршеној контроли на територији града Бањалука гдје је, каже, утврђено да је вода била неисправна. Наводи да је ријеч о улицама у Центру 2, Паприковцу и Булевару и приградским мјесним заједницама Верићи, Поткозарје, Суботица и додаје да је контролу вршио Институт за јавно здравство по налогу Водовода.

- По овим извјештајима и контроли констатујем да Станивуковић и /директор Водовода Александар/ Золак трују Бањалуку и Бањалучане и нашу дјецу водом и сазнањем да мјесецима уназад вода није била исправна, а они нису обавијестили јавност и нису хтјели да ураде ништа по том питању - каже Нинковић.

Нинковић наводи да грађани нису ни знали шта пију, јер су надлежни ћутали, а да су новац намијењен за Водовод како би се вода третирала и била исправна за пиће, преусмјерили за други пројекат.

- Замислите парадокс живота, да узмете новац који је намијењен за третирање воде како би била микробиолошки, хемијски и на сваки други начин исправна за пиће, да бисте направили вјештачко језеро - каже Нинковић.

Градоначелник ове тврдње демантује. Наглашава да је ријеч о тенденциозном подметању и да је вода данас, као и у претходним мјесецима, у потпуности исправна.

- Вода никада није имала те бактерије које они желе да нађу и тако даље. Водовод о томе води бригу. Наш Институт ради готово сваки дан и никада ништа није било проблем - каже Станивуковић.

Првог човјека града демантује једна од претходно извршених анализа управо у мјесној заједници Верићи.

- Што се тиче Верића, ту је анализа показала да вода није исправна за пиће, појавило се присуство бактерија, као што је ешерихија и слично, тако да ће тај узорак морати да се понови и вјероватно третира хлором. Повишени су параметри, а треба да буду нула - рекао је раније главни републички инспектор за храну Славиша Вукојевић.

Из Института за јавно здравство рекли су нам да ће се о свему огласити сутра. Грађани у неодумици - да ли пити или не воду из бањалучког Водовода?