latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:53 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Којић: Нећемо се одрећи своје славне историје

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић поручио је да Срби нису спремни да се одрекну своје славне историје и забораве своје жртве чије страдање не занима међународну заједницу.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је истакао да свако себи даје за право да коментарише наставни план у Републици Српској, па тако и потомци оних који су убијали српску нејач, али да српски народ, званичници и институције Српске неће дозволити понижења.

- Поред изучавања чињеница из прошлог рата, сугеришемо да се у план и програм уведе као обавезан и обилазак свих стратишта српског народа - рекао је Којић.

Поводом става СДА о наставном плану и програму за девете разреде у Српској, Којић је истакао ова странка годинама лаже јавност, искривљује чињенице и манипулише истином.

- Тако и овај пут СДА својим саопштењем лажно пласира причу како ће се у новим уџбеницима Историје за девети разред величати Ратко Младић и Радован Караџић и на тај начин вријеђати некога - рекао је Којић.

Он је упитао, како каже, квазиполитичаре и квазипатриоте да ли мисле да српска дјеца не треба да уче ко су Младић и Караџић?

- Срби их се никада неће одрећи ма колико неко наметао некакве законе - поручио је Којић.

Он је наласио да је образовање на нивоу ентитета и да нема надређеног закона, те оцијенио да је овај потез СДА још један покушај унтарзације БиХ.

- Ми подржавамо овакав план и програм и сугеришемо да се уведе као обавеза обилазак свих стратишта српског народа како би дјеца могла на лицу мјеста чути о свим страхотама које су преживјели њихови сродници и сународници - поручио је Којић.

Он је истакао да би за структуре СДА било боље да кажу истину зашто су помогли да Сакиб Махмуљин побјегне, иако је пресуђен за бруталне злочине над Србима.

- Они опет позивају међународну заједницу да реагује, питамо се докле? Занима ме како би изгледао уџбеник који би био по вољи сарајевској махали? - упитао је Којић.

Он је навео да Срби нису спремни да се одрекну своје славне историје, забораве своје жртве и да зарад жеље неких пропалих трећеразредних међународних дипломата ускрате своје нараштаје за истину и учење праве историје.

- СДА, која позива Канцеларију високог представника да реагује, превидјела је да у БиХ не постоји високи представник који је изабран у прецизно дефинисаној процедури - навео је Којић.

Он је додао да српске жртве не занимају међународну заједницу која је, како каже, до лаката умијешана у рад Суда БиХ.

Којић је констатовао да никоме не смета што су Поточари сваки дан пуни ученика који обилазе меморијални центар, али би српској дјеци да бране да уче о томе.

- Е, па нећемо дозволити то понижење - поручио је Којић.