latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:33 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Представници Синдиката управе: Станивуковић крши права запослених (ВИДЕО)

Представници Синдиката управе Републике Српске оптужили су градоначелника Бањалуке да крши радничка права запослених у Градској управи.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Истичу да су радницима незаконито и без образложења уручивани откази или премјештаји на друга радна мјеста, док је у исто вријеме запослено 400 нових људи.

Владимир Пудар је 20 година радио као комунални полицајац бањалучкој Градској управи. Тврди да је незаконито добио отказ након што је 18. јануара гостујући у Јутарњем програму наше телевизије демантовао градоначелника Драшка Станивуковића и навео да обећано повећање плата радницима Градске управе од 150 марака није испуњено.

- Без дисциплинског поступка, без законског поступка сам добио отказ од стране одбора за жалбе са 11.3.2024. добио сам рјешење да се вратим на посао и да ће све заостале плате бити исплаћене. Данас је 5.септембар и то још није завршено. У Одјељењу за комуналне послове гдје сам био запослен као комунални полицајац до сада су запослена још два радника - каже Пудар.

Запослени у Градској управи кажу да Пудар није једина жртва незаконитог отпуштања. Додају да су одређени радници запошљавани без конкурса, а неки отказ добију без образложења.

- Ја сам ватрогасац, долазим из те струке, ту је недостајало радника, није било конкурса од 2020-е године. Ту су са разлогом примани радници и треба још. Али у већини других одјељења су радници примани противно закону - сматра Драган Лукајић запослен у Градској управи Бањалука.

Актуелна градска администрација је до сада запослила више од 400 нових људи, док је градоначелник у исто вријеме незаконито отпуштао раднике, тврди предсједник Синдиката управе, Божо Марић.

- Данас у Градској управи има више од 1.050 људи, што значи да је Станивуковић запослио преко 400 људи, а када је долазио на чело овог града рекао је да има најмање 200 радника вишка - навео је Марић.

Станивуковић одговара - рециклирањем старих тема одвлачи се пажња јавности од стварних проблема и скупљају политички поени.

- Избори су за 30 дана, али пошто ми не могу ништа наћи онда шаљу ове Боже и Мариће да брбљају без везе - рекао је Станивуковић.

Из Синдиката управе Републике Српске наводе да ће се наставити борити за права радника.