latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:18 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Бијељина: Потрошено 10,7 милиона КМ на ставке којих нема у буџету (ВИДЕО)

Негативан ревизорски извјештај за Бијељину, којим је потврђено да финансијски извјештаји града нису приказани истинито и да је потрошено 10,7 милиона марака на ставкама којих нема у буџету, разматран је на посљедњој сједници Скупштине града у овом сазиву.
Александар Ђурђевић - Фото: СРНА
Александар ЂурђевићФото: СРНА

Предсједник бијељинске Скупштине Александар Ђурђевић истакао је да је највеће пробијање градског буџета од четири и по милиона марака било за плате запослених у Градској управи, на шта су одборници раније упозоравали. Ђурђевић каже да су ови подаци довољни да правосудне институције хитно реагују.

Предсједник бијељинске Скупштине каже да у Градској управи запослено 220 радника по уговору на одређено вријеме, а по закону је било могуће ангажовати само 34. Наводи да је међу пропустима који су ревизијом констатовани били незаконито запошљавање, јавне набавке, једностране измјене правилника и аката за које није постојала надлежност Градске управе, незаконите реалокације осам и по милиона .

- У протекле четири године градоначелник је располагао са 270 милиона у буџету што је двоструко више од било ког претходног мандата. Рекордан је приход од ренти и индиректних пореза, а град је упркос свему остао без инвестиција и са буџетским дефицитом, са радницима у градским предузећима који немају основне приходе и права - каже Ђурђевић.

Одборник СНСД-а Васо Арсеновић оцијенио је да ревизорски извјештај показује да је Бијељина трошила оно што није имала, да градска власт није била одговорна према грађанима и није поштовала закон и процедуре.

- Самоиницијативно су мијењани Правилници о подстицајима, исплате су рађене из благајне, кршене су јавне набавке. Створене су обавезе преко 10 милиона КМ изнад оквира планираним буџетом - истакао је Арсеновић.

а скупштинској расправи чуло се и да је дефицит само у прошлој години близу 11 милиона марака

- Имали смо рекордну уплате грађевинске ренте у прошлој и овој години за уређење градског грађевинског земљишта. Чак 10 милиона марака, а опет смо пословали у дефициту - навео је Младен Петровић одборник РСС.

Градоначелник Бијељине није присуствао сједници нити ико од његових сарадника тако да одборници нису могли добити одговоре на бројна питања гдје је потрошен новац.