latinica  ћирилица
04/09/2024 |  22:11 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

"Американци измислили владавину права да над нама владају неправно" (ВИДЕО)

Америка покушава да очува своју стратешку позицију и то није проблем, све док не дођу овдје на наш простор да уређују односе, онако како они то желе, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за РТРС.
Телеринг, гост Милорад Додик - Фото: РТРС
Телеринг, гост Милорад ДодикФото: РТРС

- Није ни то проблем, уколико не намећу политички договор, то није прихватљиво. Не можете да имате државу без устава, а Устав БиХ је деградиран. Морате да имате устав, ако претендујете да будете државе. Американци су измислили владавину права, да би над нама владали неправно. Нико више не помиње људска права - напомиње Додик у нашој емисији Телеринг.

Када је ријеч о санкцијама које је Америка увела, Додик истиче да је то директно угрожавање привреде Српске, а самим ти и егзистенције радника и чланова њихових породица.

- Нема привредног и финансијског система без банака. Банке су створене да приход праве искључиво од камате, а не провизијом на плаћање. Банке су створене да приход праве искључиво од камате, а не провизијом на плаћање. То су друштвене паре, али смо ми сувише мали, да то промијенимо. Такав систем је још увијек заступљен у Шведској - наводи Додик.

Истиче, да се затварњем банковног рачуна, било коме, директно руши уставни поредак.

- Банке су "потрчале" да послушају Американце и показали одређену дозу страха. Те банке радећи на такав начин руше читав политички, законски и уставни поредак у Српској. Не могу да уруше на једној бази, читав један систем. Ја имам санкције, немам рачун, примам плату преко поште, али откуд вам право да када нема неког изричитог наведеног у санкцијама, да се њима затварају рачуни. Тиме се руши уставни поредак у Српској, који је основно право - наводи Додик.