latinica  ћирилица
04/09/2024 |  13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Монстат: Скоро 60 одсто грађана Црне Горе не може да приушти седам дана одмора

Скоро 60 одсто црногорских грађана живи у домаћинствима која не могу да приуште недјељу дана годишњег одмора ван куће, показала је Анкета о дохотку и условима живота у 2023. години, коју је објавио Монстат.
Плажа - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
ПлажаФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Са друге стране, према подацима исте анкете, најмањи проценат особа (11,3 одсто) живи у домаћинствима која су изјавила да не могу приуштити сваки други дан јело са месом, пилетином, рибом (или вегетеријански еквивалент).

- Могућност спајања "краја са крајем", као индикатор субјективног сиромаштва показује да у 2023. години 15,1 одсто особа живи у домаћинствима која уз много потешкоћа спајају "крај са крајем", док њих 0,8 одсто живи у домаћинствима која су изјавила да веома једноставно спајају "крај са крајем" - наводи се у Анкете о дохотку.

Подаци, како преноси портал РТЦГ, показују и да се 27,3 одсто дјеце старости од 0 до 17 година налазило у ризику од сиромаштва.

- Проценат дјеце у ризику од сиромаштва или социјалне искључености је показатељ колико је дјеце која су у ризику од сиромаштва и/или изразито материјално и социјално депривирана, и/или живе у домаћинствима с веома ниским интензитетом рада. У 2023. години, овај показатељ је износио 38,2 одсто - наводи се у документу.

Анкета о дохотку и условима живота је годишње истраживање које Управа за статистику редовно спроводи од 2013. године.

Монстат појашњава да су подаци прикупљени овим истраживањем представљају основу за израчун показатеља сиромаштва и социјалне искључености за Црну Гору.

Анкета је показала да је стопа ризика од сиромаштва у 2023. години износила је 20,1 одсто, што показује проценат лица чији је еквивалентни расположиви доходак испод прага ризика од сиромаштва.

Прецизирају да те особе нису нужно сиромашна, само имају већи ризик да то буду, јер је њихов еквивалентни расположиви доходак испод прага ризика од сиромаштва.

Стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености, као проценат особа које се налазе у ризику од сиромаштва и/или су изразито материјално и социјално депривирани и/или живе у домаћинствима са веома ниским интензитетом рада, у 2023. години износила је 31,0 одсто.

Стопа изразите материјалне и социјалне депривације, у 2023. години износила је 12,3 одсто и показује проценат лица која живе у домаћинствима која не могу да приуште најмање седам од тринаест ставки материјалне депривације, показује Анкета.

Подаци показују и да је прошле године 34,2 одсто становника сјеверног региона Црне Горе било изложено ризику од сиромаштва, док су становници јужног региона имали најмањи ризик сиромаштва од 11,6 одсто.

- Ризику од сиромаштва, у 2023. години, је био изложен скоро сваки трећи становник руралних подручја (27,5 одсто). Стопа ризика од сиромаштва у градском подручју износила је 15,9 одсто у 2023. години - наводи се у Анкете о дохотку и условима живота у 2023. години.