latinica  ћирилица
02/09/2024 |  22:14 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

ДРУГИ УГАО: У петак почиње изборна кампања - Гдје ће борба бити најнеизвјеснија (ВИДЕО)

У петак почиње изборна кампања пред осме локалне изборе у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Избори у Српској расписани су за десет градова и 53 општине.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Бирачи су се уморили од кампања и избора јер битно не утичу на коначне резултате па кампања за локалне изборе и није превише интересантна, сматра Драго Вуковић професор Универзитета у Источном Сарајеву .

- Могуће је да ће бити неких изненађења. По мени је кључ локалних избора Бањалука. Имате ту велики број бирача, главни град и три кандидата. И ту ће се водити интересантна борба. Али што се тиче одборничких мандата ту се ништа неће мијењати - сматра Вуковић.

Претјераних помјерања неће бити, бар када су у питању локални парламенити, каже Владе Симовић професор Факултета политичких наука у Бањалуци.

- Нећемо имати претјерана помјерања бар када су у питању локални парламенти. Пошто су начелници и градоначелници производ директног избора, ту видимо једну огромну дозу персонализације гласања и доводимо се у позицију да се гласа за имиџ, а не за програм - истакао је Симовић.

Филип Матић политиколог сматра да локалне теме, нажалост, не заузимају тако високо мјесто у одлукама грађана.

- Када се говорио кандидатима који су кандидовани, морамо говорити о професионализацији политике, да су то људи који долазе у политику ради сопственог интереса, каријере... И имамо један парадокс - гласаче који не траже програм и кандидате који не нуде програм - истакао је Матић.