latinica  ћирилица
02/09/2024 |  16:11 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

У Станарима отворен Дом здравља "Србија" - све специјалистичке службе од сада под једним кровом (ФОТО/ВИДЕО)

У Станарима је отворен новозграђени Дом здравља "Србија". Нови објекат површине 1.700 квадратних метара, са приземљем и два спрата, смјештен је у центру општине уз регионални пут Добој - Прњавор. Средства за изградњу обезбиједила је Влада Србије. Свечаном отварању присуствовали су предсједници Милорад Додик и Александар Вучић и највиши званичници Српске.
Дом здравља Србија, Станари - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дом здравља Србија, СтанариФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На мјесту некадашње старе амбуланте, отворен је савремени објекат Дома здравља "Србија". Педесет деветоро запослених, здравствене услуге за 5.400 пацијената, сада ће се пружати у модерном објекту.

Бивши објекат Дома здравља, истичу мјештани, налазио се на неприступачном мјесту, у непосредној близини рудничког копа.

Све специјалистичке службе сада су под једним кровом, а набављена је и нова опрема. Нови објекат посједује и лифт, све је прилагођено тешко покретним и непокреним пацијентима.

- Добили смо много већи објекат, који ће пружити нама као запосленим, али и становништву општине Станари много бољу здравствену услугу, прије свега из примарног нивоа здравствене заштите - навела је Милица Товирац специјалиста породичне медицине.

Биљана Пашалић специјалиста породичне медицине додала је да је у плану проширење услуга у домену хигијенско-епидемиолошке службе, радиологије што је врло битно, физикалне медицине и Центра за ментално здравље.

- Тренутно имамо три доктора на специјализацији, па се проширује домен услуга из гинекологије и педијатрије - истакла је Пашалићева.

Нови објекат први су обишли предсједници Српске и Србије.

Дом здравља први је изграђени објекат у најмлађој локалној заједници у Српској, од обнављања статуса општине 2014. године.

- Здравствена заштита је један од најважнијих сегмената који чине квалитетан живот и из тог разлчога изградња Дома здравља била нам је приоритет. У тренутку када смо сазнали да ће терет изградње преузети Србија, била је то информација која је превазилазила сва наша очекивања - истакао је Радојица Ћелић, начелник општине Станари.

- Односи Српске и Србије никада нису били бољи, а Дом здравља у Станарима само је један од пројеката који то потврђује, поручио је предсједник Александар Вучић.

- У овај Дом здравља Србија је уложила 3.507.000 марака - око 1.800.000 евра. Има много објеката на територији Републике Српске гдје смо улагали новац, наставићемо то да чинимо - додао је Вучић.

Захваљујући Србији развија се Република Српска, навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик и поручио да ће капитални пројекти, заједничким средствима Српске и Србије, бити реализовани и у наредном периоду.

- Република Српска Станаре жели да развија на најбољи могући начин, остали смо вам дужни недалеко одавде петљу на ауто-пут и то се развија и сигурно да ћемо у наредним годинама и то питање завршити - поручио је Додик.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је да је потребно да останемо сложни.

- Јер смо Републику Српску направили заједно у тешким околностима када се пола свијета "навалило" на Србију - додао је он.

Готово да нема локалне заједнице у Српској у којој Србија није помогла у изградњи или опремању значајних објеката као што су вртићи, домови здравља, спортске дворане, а отворено је и неколико компанија у којима је посао добило више стотина радника.

За Станаре, али и цијелу Републику Српску, данас је велики и важан дан, поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Предсједник Владе Радован Вишковић наглашава да ће грађани Станара, захваљујући Србији, имати најбоље услове за лијечење.