latinica  ћирилица
02/09/2024 |  11:25 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Свечано отварање "Дана Српске у Србији" 20. септембра у Београду

Дванаеста манифестација "Дани Српске у Србији" биће свечано отворена 20. септембра у Народном позоришту у Београду, а програми из Српске биће представљени у 12 градова Србије.
"Дани Српске у Србији" -
"Дани Српске у Србији"

Из Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор, очекују да ће манифестацију и ове године, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија, отворити предсједник Српске Милорад Додик, а својим присуством увеличати бројне високе званице.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је у изјави Срни да ће ова манифестација кроз различите програме допринијети очувању српског националног идентитета, језика, писма, православне вјере, културе и традиције.

Он је навео да ће програм овогодишњег отварања бити прича о саборности српског народа подстакнута идејом Свесрпског сабора, који је одржан 8. јуна у Београду.

- Порука коју ћемо послати са свечаног отварања и са свих програма овогодишње манифестације `Дани Српске у Србији` јесте да нам јединство и саборност никада нису били потребнији - рекао је Цицовић.

Он је нагласио да ће изузетно богат културни програм манифестације бити оснажен пратећим програмом у оквиру сусрета привредника Републике Српске и Србије на којима ће се представити и инвестициона понуда Српске за потенцијалне инвеститоре из Србије.

- Посебан акценат на овим привредним сусретима ставићемо на сарадњу малих и средњих предузећа Републике Српске и Србије. Градове домаћине посјетиће делегације градова и општина из Републике Српске који имају потписане споразуме о сарадњи и братимљењу са градовима и општинама у Србији, које ће предводити представници Владе Републике Српске и Представништва Српске у Србији - рекао је Цицовић.

Он је истакао да се Представништво као организатор трудило да и овогодишње издање традиционалне манифестације "Дани Српске у Србији" буде допринос укупној сарадњи Српске и Србије.

Цицовић је навео да се поема под насловом "Саборност", која ће тада бити изведена, развијена сценска форма у области драмске и умјетничке игре, "најближе може окарактерисати као драмски мјузикл на основама нематеријалног културног насљеђа и преломних историјских тачака".

Према његовим ријечима, мозаичка структура програма свечаног отварања заснована је на односима сценске игре и наративне драмске интерпретације глумаца, повезаних гусларским "копчама" и оперским аријама који ће допринијети развоју драмске радње.

- Посебну вриједност програму свечаног отварања даће сценска режија свјетлосних и звучних ефеката и та важна порука никада потребнијег јединства и саборности српског народа - поновио је Цицовић.

Он је навео да ће програм отварања, чији је режисер Драган Елчић, реализовати врхунски професионалци - хор и умјетнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички", вокали Ана Станковић, Невена Ђоковић и Филип Вучић, Биљана Ђуровић у улози наратора, те глумац Жељко Еркић, док ће се са гуслама и хармоником представти Бојана и Никола Пековић, а наступиће и плесно-балетска трупа "Уна Сага Сербика".

Према програму, 21. септембра ће "Дани Српске у Србији" бити уприличени у Крагујевцу, Краљеву и Суботици.

У Крагујевцу ће наступити позориште из Приједора са представом "Каубоји", у Краљеву бањалучка етно-група "Траг", а у Суботици ће бити изведена монодрама "Туга која траје цијели живот", која је ове године изведена у Доњој Градини на Дан сјећања на пробој логораша из концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи који је постојао у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске одржаће концерт у Суботици 23. септембра.

Истог дана у Крушевцу Бањалучко студентско позориште представиће се комедијом "Милка и Неђо", а у Пожаревцу ће Градско позориште Требиње извести представу "Оркестар Титаник".

За 24. септембар најављено је да ће у Југословенскј кинотеци у Београду бити уприличена београдска премијера документарног филма: "Магла у рукама", о животу и стваралаштву књижевника Ђуре Дамјановића, а у Народном позоришту у Београду, Градско позориште "Семберија" из Бијељине одиграће представу "Певање и ћутање Софке Николић".

Истог дана, у Новом Саду Народно позориште из Источног Сарајева извешће сценски омнибус "Глумац", док ће се Сомборцима заједничком представом "Кроз живот са Вељом" представити Градско позориште "Јазавац" из Бањалуке и Градско позориште Градишка.

У Нишу ће бити одржан концерт Етно-групе "Ива" из Добоја.

Представништво Републике Српске у Србији, Представништво Српске у Грчкој и Етнографски институт Српске академије наука и уметности као издавачи ће у сриједу, 25. септембра, у Београду представити монографију аутора Гордане Благојевић "Невидљиви хероји Грчке", која говори о несебичној помоћи коју су добри људи Грчке пружали дјеци из Републике Српске и Србије током ратних дејстава деведесетих година на територији некадашње Југославије.

У Београду ће истог дана бити представљен и документарни филм: "Јени, мало свјетло са запада" и "Печат браће Љубојевића".

Врањанци ће 25. септембра моћи да уживају у концерту бањалучке групе "Оне три", док ће у Сремској Митровици бити изведена представа "Пјесник и амбасадор", која баштини лик и дјело Јована Дучића.

Манифестација "Дани Српске у Србији" свечано ће бити затворена у Културном центру у Зрењанину у четвртак, 26. септембра.