latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:30 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Званичници Српске поручили: Поступци против Републике Српске - антидејтонско дјеловање (ВИДЕО)

Српска се неће повиновати америчким, већ интересима свог народа, без обзира на притиске и пријетње који долазе од америчких представника, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Истиче да се сви који бране Српску кажњавају санкцијама, с циљем њеног урушавања.
Заставе Републике Српске - Фото: РТРС
Заставе Републике СрпскеФото: РТРС

Званичници Српске подсјећају да САД, увођењем санкција компанијама и појединцима, крше основна људска права што је, истичу, антидејтонско дјеловање.

Злоупотреба санкција од стране америчке дипломатије, видљива је на свим пољима.

Ипак, предсједник Републике Милорад Додик, без обзира на пријетње, и данас категоричан.

Каже, од Српске не одустаје, без обзира на пријетње америчких званичника санкцијама, попут оних које долазе од Џејмса О`Брајена.

- Не знате кад да вјерујете О`Брајену, да ли онда када прије неколико дана каже да није упознат са тим шта се ради, а онда одједном сада нешто потврђује. Он каже, без имало оклијевања да ће се обрачунати са свима онима који се не повинују америчким интересима овдје, а ми као наводно не треба да се повинујемо нашим интересима. Ту гријеше. Ми се нећемо повиновати америчким интересима, него интересима Републике Српске и овог народа - јасан је Додик.

Према његовим ријечима, О`Брајен је од оних људи који је креирао Дејтонски мировни споразум, а чије понашање показује да је то била превара.

- Дејтонски мировни споразум је био превара за Србе. Ми смо требали да будемо навучени на потписивање, а чим је потписан кренуло се у његово урушавање и разградњу, а за друге то што они раде, оптужују Милорада Додика, Жељку Цвијановић и остале који бране Дејтонски мировни споразум. Ми ништа друго не тражимо, него да се поштује Устав и Дејтонски споразум - рекао је Додик.

Да су санкцијама које су САД увеле компанијама и појединцима прекршена основна људска права грађана, наводи и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Истиче да у поступцима против Српске, препознаје антидејтонско дјеловање америчких и европских службеника.

Каже да се сада поставља и питање на који начин се неко може позвати на кривичну одговорност.

- Овдје су они без икакве пресуде и одлуке суда стављени у једну ситуацију у којој им је угрожена егзистенција. Хоћете ли Дејтон или нећете Дејтон? Ако нећете Дејтон онда наравно причамо шта то хоћемо. Немогућа је ово ситуација у којој сте стално под притиском, а у суштини кад тражите објашњење за тај притисак добијете прилично бесмислене фразе - истакла је Цвијановић.

Подсјећа на прошлост, када су одузимана лична документа и појединци били без могућности запослења и лијечења.

Слична ситуација је, наводи, и данас када Џејмс О`Брајен пријети новим санкцијама.

Иако наизглед намијењене појединцима, санкције су усмјерене на урушавање Српске.

- Идеологија унитаризма у БиХ је настала у америчкој амбасади и О Брајан, Марфи и та генерација дипломата одлазе у своју дипломатску пензију и у Стејт департменту ће, надам се стасати они људи који ће БиХ почети да посматрају кроз реал политику - изјавио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање у Влади Српске.

Званичници Српске истичу да су бројни службеници Стејт департмента, направили каријере на основу БиХ, с циљем "сатанизације Срба".

Међутим, без обзира на притиске, кажу да се никада неће повиновати интересима Америке.