latinica  ћирилица
01/09/2024 |  13:05 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Санкцијама се крше основна људска права, то је антидејтонско дјеловање (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да су санкцијама које су САД увеле компанијама и појединцима прекршена основна људска права грађана Републике Српске, те навела да се у поступцима против Српске препознаје антидејтонско дјеловање америчких и европских службеника.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Хоћете ли Дејтон или нећете? Ако нећете, онда се мора причати. Немогућа је ситуација у којој сте стално под притиском, а у суштини када тражите објашњење онда добијете бесмислене фразе - рекла је Цвијановић у Рибнику.

Она је навела да се сада поставља и питање на који начин се неко може позвати на кривичну одговорност.

- Овдје се без икакве пресуде и одлуке суда људи стављају у ситуацију у којој им је угрожена егзистенција. Нагледали смо се различитих ситуација када су грађанима у прошлости одузимана лична документа - подсјетила је Цвијановић.

Све је то, како каже, утицало на њихове животе јер су појединци у Српској и до 15 година били без могућности запослења, онемогућени да се лијече.

Она је додала да је слично и данас када амерички дипломата Џејмс О`Брајен пријети новим санкцијама.

- Ништа ново. Слушали смо то већ и раније. Оно што сам препознала прије неколико дана је чињеница да је говорио о неким правилима која се проводе овдје, а која нису подразумијевана санкцијама па се као изненадио да људи не могу добити плату. То је основно људско право - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, управо су право на рад и плату прописани највишим међународним актима која штите људска права.

- Чињеница је да је овдје то ускраћено одређеном броју људи. Сада се сви праве наивни и невјешти и говоре да је неко други проузроковао проблем - рекла је Цвијановић.