latinica  ћирилица
01/09/2024 |  12:03 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

У Ситници освештан Храм Светог пророка Илије; Срби истрајавају упркос искушењима и недаћама (ФОТО/ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је поводом данашњег освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница код Рибника да је ово изузетан несвакидашњи дан јер је освијетљен овај храм вјечног живота да буде на потребу српског народа у овом мјесту, у напаћеној Епархији бихаћко-петровачкој.
Литургија поводом освештања храма Храма Светог пророка Илије - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Литургија поводом освештања храма Храма Светог пророка ИлијеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Епископ Сергије истакао је да је велики добротвор који је помогао да овај храм буде завршен и кум ове светиње потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Епископ Сергије одликовао је Вулина Орденом мученика бихаћко-петровачких за допринос у изградњи храма.

- Учинили сте велико дјело и Ви, али и многи други. Господ нам је даровао овај дан да се у њему радујемо и веселимо. Дужни смо да благодаримо Богу што нам је омогућио да овако грешни имамо гдје да се молимо за сав српски род. Нека Бог благослови да овај народ истрајава упркос свим искушењима и недаћама - поручио је епископ Сергије, који је служио литургију поводом освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница.

Освештању храма присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, епископ славонско-пакрачки Јован и викар Његове светости патријарха српског, епископ новобрдски Иларион.

Присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, као и министар одбране Србије Братислав Гашић, начелници околних општина и бројни вјерни народ.

Из Епархије бихаћко-петровачке раније је саопштено да је изградња Храма Светог пророка Илије почела 2008. године, као и да су темељи освештани годину дана касније, на Илиндан.

Наводе да није познато да ли је у даљој прошлости на Ситници постојао храм, као и да ли је, судећи по непостојању археолошких локалитета, она била насељена.

У Епархији истичу да је помоћ у изградњи Храма пружио и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.