latinica  ћирилица
01/09/2024 |  10:54 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Политика: У казаматима по Европи казну у нехуманим условима издржава 16 Срба

У европским казаматима налази се још 16 осуђених Срба који имају нехуман третман, а иако су неки од њих одавно издржали двије трећине казне за ратне злочине Резидуални судски механизам их не пушта, пише београдска Политика.
Затвор (фото: EPA-EFE/JENS SCHLUETER -илустрација) -
Затвор (фото: EPA-EFE/JENS SCHLUETER -илустрација)

Иако је привремена слобода предвиђена правилима овог суда, он их не пушта јер се наводно још нису рехабилитовали.

Лист наводи да су четворица од њих осуђена на доживотни затвор и да се још само могу надати да ће их Хаг пустити да остатак живота проведу у неком затвору у својој земљи.

Соња Караџић Јовичевић изјавила је да је њен отац Радован Караџић, први предсједник Републике Српске, у затвору у Великој Британији изложен физичком и психичком малтретирању, лишен основних права и суочен са свакодневним пријетњама за живот.

- Његови затворски услови сведени су на покушај да га уклоне - упозорила је Јовичевићева и додала да њен отац има право на правну заштиту као затвореник, али да му то Велика Британија не дозвољава, због чега је тужио британску владу због нехуманог третмана и кршења људских права потражујући 50.000 фунти.

Говорећи о третману који у хашком затвору има генерал Војске Републике Српске Ратко Младић, његов син Дарко Младић је рекао да чак и када би у Хагу били најбољи могући затворски услови, то не би било довољно да генералу буде пружена њега какву његово здравствено стање захтијева.

- Требао би да буде у специјализованој медицинској или геријатријској установи, где се говори српским језиком - рекао је Дарко Младић за Политику.

Он је нагласио да је нешто у чему су сви сагласни, укључујући и Резидуални механизам, то да је здравље његовог оца веома крхко.

- Он пати од низа озбиљних обољења због којих је изложен великом ризику од наглог погоршања здравља, па чак и смрти. Најновија повреда, услед пада у притворској јединици, још више је погоршала ионако лошу ситуацију и ми не видимо адекватно брз опоравак - рекао је Дарко.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић издржава казну од 40 година затвора на острву Вајт у Великој Британији, а некадашњи командант Главног штаба ВРС Ратко Младић је у затвору у Хагу.

Бивши високи функционер МУП-а Србије Властимир Ђорђевић и даље је у затвору у Њемачкој иако је двије трећине казне затвора од 18 година одавно издржао.

Генерали ВРС Станислав Галић и Вујадин Поповић издржавају казне доживотног затвора у Њемачкој, као и Драгољуб Кунарац који је двије трећине казне издржао још 2016. године, али суд "не вјерује да се поправио", пише лист.

Доктор Миломир Стакић казну од 40 година затвора издржава у Француској.

Доживотну казну у Естонији издржава вођа "Белих орлова" Милан Лукић, као и лидер Срба Републике Српске Крајине Милан Мартић који је осуђен на 35 година и генерал ВРС Драгомир Милошевић на 29 година.

Припадник јединице "Бели орлови" Средоје Лукић казну затвора од 30 година издржава у Њемачкој.

Генерал Небојша Павковић одавно је издржао двије трећине казне од 22 године у затвору у Финској, али Судски механизам у Хагу "није сигуран да се рахабилитовао".

У Финској је под сличним образложењем на 18 година осуђен и генерал ВРС Радивоје Милетић, који је одавно испунио све услове да се нађе на слободи.

Генерал Радислав Крстић казну затвора од 35 година издржава у Пољској и више пута је тражио да буде пуштен јер је и он издржао двије трећине казне.

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и бивши начелник регионалног центра полиције Бањалука Стојан Жупљанин издржавају у Пољској затворске казне од 22 године.