latinica  ћирилица
01/09/2024 |  09:51 ⇒ 12:08 | Аутор: РТРС

У Ситници код Рибника освештање Храма Светог пророка Илије; Мјесто окупљања и духовне обнове (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић присуствују литургији поводом освештања Храма Светог Пророка Илије у селу Ситница код Рибника.
Освештање новог храма Светог Пророка Илије у Ситници - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Освештање новог храма Светог Пророка Илије у СитнициФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Литургију служи Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, а саслужују епископ славонско-пакрачки Јован и викар Његове светости патријарха српског, епископ новобрдски Иларион.

Присуствују и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, као и министар одбране Србије Братислав Гашић, начелници околних општина и бројни вјерни народ.

Из Епархије бихаћко-петровачке раније је саопштено да је изградња Храма Светог пророка Илије почела 2008. године, као и да су темељи освештани годину дана касније, на Илиндан.

Наводе да није познато да ли је у даљој прошлости на Ситници постојао храм, као и да ли је, судећи по непостојању археолошких локалитета, она била насељена.

У Епархији истичу да је помоћ у изградњи Храма пружио и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Завршено је асфалтирање приступног пута и остали инфраструктурни радови, наведено је из Црквеног одбора парохије ситничке.