latinica  ћирилица
30/08/2024 |  21:09 ⇒ 22:39 | Аутор: sputniknews.com

Београд упутио захтјев међународној заједници да заустави Куртија

Министарство спољних послова Србије захтјевало је данас од пријатеља и партнера у међународној заједници, као и од међународних организација које дјелују на Косову и Метохији, да хитно заштите српски народ од терора приштинских власти предвођених Аљбином Куртијем.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Последњи је тренутак да Курти буде спријечен у намјерама да на западном Балкану распали нове сукобе и доврши план етничког чишћења који је само у протеклих годину и по дана резултирао исељавањем 15 одсто Срба са Косова и Метохије, што констатује и Међународна кризна група - наведено је у саопштењу МСП-а.

Министарство је оцијенили и да упад до зуба наоружаних припадника Куртијеве специјалне полиције у институције од којих зависи физички опстанак Срба у четири општине на сјеверу Косова и Метохије представља врхунац антисрпске, антицивилизацијске и антиевропске политике Приштине.

- То што се данас десило на сјеверу КиМ је опасан корак ка ескалацији насиља најширих размјера - упозоравају из Министарства спољних послова.

Како наводе из МСП-а, они који се налазе на Косову и Метохији по Резолуцији 1244 Савјета безбедности УН и одговарају за безбједност свих грађана на Косову и Метохији не смију да буду нијеми посматрачи терора који Курти спроводи, рушећи шансе за компромисно и мирно рјешавање проблема у јужној српској покрајини.

- Београд досљедно позива на мир и дијалог, а Приштина, будући да до сада није на адекватан начин санкционисана због перманентног рушења дијалога и насиља над српским народом, чини све да ситуација на терену буде у тој мјери промјењена да сваки дијалог постане излишан - нагласило је Министарство.

Како је наведено, последњи је тренутак да Курти буде спријечен у намјерама да на западном Балкану распали нове сукобе и доврши план етничког чишћења који је само у протеклих годину и по дана резултирао исељавањем 15 одсто Срба са Косова и Метохије, што констатује и Међународна кризна група.

- Умјесто Куртијевог насиља и самовоље хитно нам је потребна реафирмација и оживљавање дијалога, јер политика Приштине не доприноси миру и пред све одговорне чиниоце у међународној заједници ставља тешке и опасне изазове, јер је очигледна увертира у хуманитарну катастрофу и веома озбиљну дестабилизацију региона - истиче се у захтјеву МСП-а.

Српска листа упутила захтјев за хитан састанак амбасадорима Квинте, ЕУ и Кфору

Српска листа упутила је вечерас и формално захтјев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији захтјев, који би се одржао сутра поводом алармантне ситуације на сјеверу Косова и Метохије изазваном противправним и насилним акцијама Аљбина Куртија чије су специјалне јединице упале у српске институције у све четири општине на сјеверу, сазнаје Танјуг.

Они су захтјев упутили након ванредне конференције за новинаре, на којој су поручили да је хитан састанак са међународним представницима неопходан и да ће захтјевати одговоре на питање да ли премијер привремених приштинских институција Курти има њихову подршку у спровођењу ових једностраних акција.

Нешто раније, представници такозване косовске полиције упали су у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, као и у институције у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, уз тврдњу да је ријеч о "нелегалним општинама" и да се наводно тамо издају "фалсификована документа".

Амбасада САД: Разочарани смо континуираним некоординираним акцијама Приштине

Амбасада САД у Приштини саопштила је да је америчка Влада поновила забринутост поводом данашње акције полиције самопроглашеног Косова на сјеверу Косова и Метохије и упозорила да ће поступци власти у Приштини утицати на квалитет и природу сарадње са Министарством унутрашњих послова и њему подређеним елементима.

У саопштењу се наводи да је полиција по налогу политичких власти Владе самопролашеног Косова данас спровела операције против институција које подржава Србија у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

- Питања у вези са структурама на Косову које подржава Србија треба да се рјешавају путем дијалога који предводи ЕУ. Ова акција није координисана ни са једним елементом међународне заједнице - истакнуто је у саопштењу.