latinica  ћирилица
30/08/2024 |  19:29 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Вучевић: Међународна заједница хитно да реагује на упад у институције на сјеверу КиМ

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић затражио је хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице на упад припадника специјалне јединице такозване косовске полиције у зграде привремених органа у четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Да је све ово вријеме, од када режим Аљбина Куртија иде на Србе дугим цијевима, било другачијих реакција осим прећуткивања и игнорисања насиља и криминализације севера Косова и Метохије, можда данас не би гледали слике овог ужасног насиља - поручио је Вучевић.

Осуђујући упад специјалаца, он је нагласио да је очигледно да је Курти кренуо у остварење свог плана, а то је да протјера и угаси све што је српско, па тако и српске институције на Косову и Метохији, саопштено је из Владе Србије.

- Индикативно је да је свој посљедњи обрачун са Србима Курти наредио одмах након завршетка дводневне посјете Србији председника Француске Емануела Макрона - рекао је Вучевић.

Он је нагласио да је Србија јасно послала поруку да се чврсто залаже за мир и стабилност у региону, али да неће дозволити насиље и погром над њеним народом.

- За ескалацију насиља на Косову и Метохији крива је искључиво једна страна - режим Аљбина Куртија, и то је данас поново показао. Срби живе под његовим терором и то под хитно мора да се прекине - поручио је Вучевић.

До зуба наоружани специјалци самопроглашеног Косова, блиндираним возилима и са оружјем на готовс упали су данас у бројне институције на сјеверу Косова, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

У саопштењу је наведено да су наоружани специјалци упали у четири привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, у болнички круг Клиничко-болничког центра Косовска Митровица у просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за Косово и Метохију Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.