latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:35 ⇒ 19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Курти кренуо у гашење свих српских институција на Косову и Метохији

Поводом упада тзв. косовске полиције у четири општине на сјеверу Покрајине, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти кренуо у гашење свих српских институција на сјеверу покрајине, које би требало да буду база за формирање ЗСО.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

- Аљбин Курти је овим кренуо у гашење свих српских институција на сјеверу покрајине, које нису никакве паралелне институције него оне институције које би требало да буду база за формирање ЗСО. Хаос који је данас у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије спровео Аљбин Курти имаће далекосежне посљедице по нормализацију односа Београда и Приштине и срачунат је с циљем изазивања сукоба на сјеверу покрајине и нове ескалације ситуације - поручио је Петковић.

Он је подсјетио да су Куртијеви специјалци до зуба наоружани, са блиндираним возилима и оружјем на готовс упали у четири Привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, уз упад и у зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

- Имајући у виду да међународна заједница протеклих мјесеци упорно понавља да Приштина мора да оснује ЗСО што прије, очито је да је овај најновији чин бруталног насиља Приштине директно уперен и против Срба, али и међународне заједнице. Ријеч је о институцијама које су жила куцавица опстанка српског народа на сјеверу Косова и Метохије и чијим гашењем Курти жели да угаси живот Срба на сјеверу КиМ и спроведе финално етничко чишћење - нагласио је Петковић.

Како је навео, те институције омогућавају Србима минимум јавних услуга и егзистенције, од социјалних давања, преко плата и пензија.

- Ово је очигледни доказ да Куртија не занимају ставови међународне заједнице и да се неће зауставити док не доврши прогон Срба. Уколико земље Квинте и Европске уније не зауставе овакво Куртијево поступање, постаће директни саучесници у прогону и етничком чишћењу Срба - закључио је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.