latinica  ћирилица
30/08/2024 |  12:50 ⇒ 14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и Макрон на Форуму о вјештачкој интелигенцији у Новом Саду (ФОТО/ВИДЕО)

Форум о вјештачкој интелигенцији "Иновирајмо заједно у ЕУ" отворен је данас у присуству предсједника Србије и Француске Александра Вучића и Емануела Макрона, у компанији "InGrid-Schneider Electric LLC" у Новом Саду.
Вучић и Макрон, конференција (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs) -
Вучић и Макрон, конференција (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs)

Присуствују и премијер Србије Милош Вучевић, предсједница Владе Војводине Маја Гојковић, министарка привреде Адријана Месаровић, министарка науке Јелена Беговић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и други.

Након уводних обраћања предсједника Србије и Француске представиће се компаније из области ИТ сектора, након чега ће студентима који се баве овим наукама бити омогућено да поставе питања компанијама.

Фокус Форума о вјештачкој интелигенцији "Иновирајмо заједно у ЕУ" је на развоју иновација и вештачке интелигенције, на који начин се развоју системи и имплементирају из области ИТ.

Такође биће организована интерактивна сесија четири компаније,које ће подијелити своја искуства -Евиден, Шнајдер, Вега ИТ и РТ-РК.

Претходно су предсједници Вучић и Макрон посијетили Галерију Матице српске у Новом Саду и обишли нову поставку.

Предсједник Француске рекао је јуче у Палати Србија да ће имати сусрете са младим Французима и српским актерима, са којима ће разговарати о вјештачкој интелигенцији.

- Србија тренутно председава Глобалним партнерством за вјештачку интелигенцију, а Француска ће у фебруару 2025. године бити домаћин самита посвећеног управо овој теми - навео је Макрон.

Он је додао да ће Французи помоћи и око развоја вјештачке интелигенције у нашој земљи, као и око развоја комплетног ИТ сектора.
Вучић је рекао у Палати Србија да је Србија у оквиру ИТ сектора извезла прошле године више 3,44 милијарде евра.

- Дакле то је 10 и 12 пута више него прије само неколико година. Просто у томе јесмо успјешни, али ту имамо и француске и многе друге компаније које нам по том питању помажу, између осталих и Шнајдер. Говорили смо о аутоиндустрији, ја сам замолио предсједника Макрона, пошто они имају једну од најбољих фабрика батерија, да разговара са њима, да нам помогне, да привучемо још инвеститора - рекао је Вучић.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић раније је изјавила за Тањуг да ће поље вјештачке интелигенције бити међу темама на које ће бити стављен фокус током Макронове посјете.

- Биће одржан и један форум гдје ће прије свега приватни сектор и наши млади људи из ове области добити шансу да даље сарађују и да успостављају јаче везе. Мислим да је то сјајна ствар и за нашу научну заједницу, али и за предузетнике, за старт-уп компаније и све веће компаније које користе или развијају вјештачку интелигенцију у Србији - рекла је она.

Компанија "Schneider Electric" најавила је да ће у 2024. запослити још 150 људи у Новом Саду и Београду, махом инжињерске струке.

Овај раст представља увећање броја запослених за готово 15 одсто, а очекивања су да се тај позитиван тренд настави и у наредним годинама.

Како су раније рекли из ове компаније, увећавање портфолија компаније у Србији представља резултат дугогодишњег рада и изузетног успијеха домаћих стручњака запослених у Schneider Electric-u који су препознати као кадрови са изузетним потенцијалом.