latinica  ћирилица
30/08/2024 |  08:22 ⇒ 08:25 | Аутор: sputniknews.com

Гофус: Некоординисано дјеловање на сјеверу КиМ угрожава и Кфор

Помоћник генералног секретара НАТО-а за операције Томас Гофус изјавио је да некоординисано дјеловање, посебно на сјеверу КиМ, може повећати ризик од насиља, које угрожава безбједност свих и угрожава трупе Кфора.
КФОР (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - илустрација) -
КФОР (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - илустрација)

- Током прошле године повећали смо број трупа на КиМ, како бисмо се, нажалост, бавили изазовнијим безбједносним окружењем и поновном појавом тензија. Ово још једном показује брзу посвећеност НАТО савезника и партнера одржавању безбједности дуж КиМ и Балкана уопште - рекао је за РТК Гофус, који је у четвртак боравио у Приштини и разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Према ријечима Гофуса, додавање војних трупа, које је тренутно неопходно, није рјешење за дугорочни мир на КиМ, већ је рјешење политичко.

- Од суштинске је важности да и Приштина и Београд буду конструктивно укључени у дијалог уз посредовање ЕУ како би се ријешила преостала питања. Настављамо да позивамо све стране да без одлагања имплементирају постигнуте споразуме. Као што смо видјели, изненадне и некоординисане акције, посебно на сјеверу Косова, могу повећати ризик од насиља, које угрожава безбједност свих људи на КиМ и угрожава трупе Кфора - истакао је Гофус.

Он је додао да то повећава забринутост НАТО-а и партнера за стабилност региона и КиМ и безбједност његових трупа.

Гофус је навео да војници Кфора остају привржени својим дужностима, посебно на сјеверу КиМ, уз редовне патроле и помно праћење ситуације на терену.

- Они раде без престанка да би ситуација била мирна, спроводећи мандат УН. То сам рекао свима са којима сам разговарао, да је важно имати координацију са НАТО о низу питања, укључујући и мост на Ибру - навео је Гофус.

Из кабинета премијера привремених приштинских институција након састанка са Гофусом саопштено је да је Аљбин Курти на састанку истакао значај континуиране сарадње и координације са Кфором и НАТО.

У саопштењу се не наводи да ли је на састанку Гофуса и Куртија разговарано о главном мосту на Ибру, чије је отварање Приштина најавила, иако је Курти раније најавио да ће се на састанку са Гофусом разговарати о плану отварања моста на Ибру у Косовској Митровици.

Приштина је најавила отварање главног моста на Ибру, иако се томе противе Срби на КиМ и Београд, истичући да то угрожава безбједност Срба у покрајини.

Отварању главног моста на Ибру противе се и САД, ЕУ, Кфор и Квинта, наводећи да то треба да буде дио дијалога Београда и Приштине.