latinica  ћирилица
30/08/2024 |  11:55 ⇒ 12:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон и Вучић у Галерији Матице Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Француске Емануел Макрон упознао се данас у Галерији Матице српске у Новом Саду са највреднијим дјелима сталне поставке ове значајне институције културе за српски народ.
Вучић и Макропн у галерији (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Вучић и Макропн у галерији (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Он је, у пратњи предсједника Србије Александра Вучића, обишао нови дио сталне поставке у којој је изложена национална умјетност Србије од 18. до 20. вијека.

Директор Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски представила је гостима најзначајнија умјетничка дјела изложена у Галерији.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

- Да бисмо разумјели будућност, морамо да разумијемо нашу прошлост. Почели смо прво са прикупљањем портета знаменитих Срба, као и умјетничка дела која представлају историју нашег града - рекла је она током обиласка.

Представила је неке од најстаријих слика у колекцији из 18. вијека.

Макрон и Вучић били су у прилици да виде вриједна дела попут слике Милоша Обреновића како јаше на коњу, Доситеја Обрадовића, чувену слику Саве Шумановића - Морнар на молу, слику Паје Јовановића - Проглашење Душановог законика...

- Ускоро очекујемо постављање изложбе испирисане француском умјетношћу - најавила је Палковљевић Бугарски и рекла Макрону да је Матица српска сјајно мјесто за промоцију француске културе.

Нова стална поставка у Галерији Матице српске у којој је изложена национална умјетност Србије од 18. до 20. вијека биће за грађане отворена од октобра ове године.

У марту ове године у Матици српској била је постављена изложба "Испирисани Француском".

Предсједник Француске је у дводневној посјети Србији на позив предсједника Србије, а посјета Макрона Матици српској наставак је развијања вјековне француско-српске културне сарадње.