latinica  ћирилица
30/08/2024 |  10:23 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Структура корисника се константно побољшава

Структура корисника Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске константно се побољшава дужи временски период и закључно са јулом Фонд има 62,83 одсто корисника старосне пензије.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

- Од 2012. године до данас у значајној се мјери мијења структура корисника права и то тако што имамо у континуитету позитиван тренд раста процента корисника права на старону пензију са 48,3 на 62,83, а истоврмено смањење процента корисникаправа на породичну пензију са 33,46 на 24,87 и поцента корисника права на инвалидску пензију са 18,06 на 12,24 - саопштено је из пензијског фонда Српске.

Из Фонда су навели да од 286.034 корисника права на пензију њих 179.708 или 62,83 одсто прима старосне пензије, 71.148 или 24,87 одсто породичне пензије, 35.011 или 12,24 одсто инвалидске пензије и 167 или 0,06 је корисника осталих права као што су новчана накнада за тјелесно оштећење и новчана накнада за помоћ и његу трећег лица.

У седам мјесеци ове године, у односу на децембар 2023. године, број корисника пензије повећан је за 3.363, од чега се највећи проценат односи на старосне пензије.

- На годишњем нивоу структура корисника права је још повољнија и у првих седам мјесеци остварено је 71,90 одсто старосних, 19,09 породичних и девет одсто инвалидских пензија, што нас сврстава у сам врх европских држава - истакли су из Фонда ПИО.

Како је наведено, из мјесеца у мјесец, из године у годину структура права се побољшава на начин да се удио старосних пензија повећава, а удио породичних и инвалидских пензија смањује, што се одражава на квалитативност система пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске.

- Овако позитиван тренд и структура корисника пензије Фонд Републике Српске сврстава у сам врх пензијских фондова са простора бивше СФРЈ, па и шире, и представља резултат проведене реформе која је крунисана усвајањем закона који је у примјени од јануара 2012. године - оцијенили су из Фонда.

На позитиван тренд у кретању структуре корисника права утиче и све већи број осигураника који остварују пензијски стаж од 40 година и све већи број жена које након статуса осигураника остварују право на самосталну старосну пензију која им је повољнија у односу на породичну иза преминулог супружника.

Свим осигураницима на обавезном и добровољном осигурању, на начелима узајамности и солидарности, обезбјеђују се права на пензију у случају старости и инвалидности, а у случају смрти осигураника, односно корисника пензије, право на порочичну пензију се обезбјеђује члановима њихових породица, наведнео је у саопштењу.

Права из пензијског и инвалидског осигурања у складу са законом су старосна пензија за случај старости, за случај инвалидности, распоређивање на друго радно мјесто, преквалификација или доквалификација, новчане накнаде у вези са смањеном радном способношћу и инвалидска пензија, а за случај смрти осигураника односно корисника старосне или инвалидске пензије породична пензија.