latinica  ћирилица
30/08/2024 |  11:13 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

"Декларација није само слово на папиру, већ има животни значај" (ВИДЕО)

Декларација донесена на Свесрпском сабору није само слово на папиру које је усвојено на сједницама парламената Српске и Србије, већ има животни значај, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Округли сто о практичном значају Декларације са Свесрпског сабора - Фото: РТРС
Округли сто о практичном значају Декларације са Свесрпског сабораФото: РТРС

Стевандић је нагласио да је најзначајнији дио Декларације њена практична примјена, јер је то жив документ који ће бити спровођен.

- Од њеног доношења до данас завршен је дио финансирања ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине и радови увелико напредују. Завршена је изградња Дома здравља у Станарима, коју је у потпуности финансирала Србија и који ће у понедјељак бити отворен у присуству највиших званичника Србије - рекао је Стевандић прије почетка округлог стола посвећеног Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Фото: РТРС

Додао је да су организоване бројне научне конференције, док су министри из Српске и Србије већ усагласили заједничке програме.

- Ради се на усаглашавању наставних програма, као и на договарању практичних пројеката који ће запослити људе, покренути инфраструктурне и друге радове. То је најљепша димензија Декларације, која је можда једини заједнички документ у историји Републике Српске и Србије који није остао на протоколарном нивоу, већ се на њему свакодневно ради - истакао је Стевандић.

Он је додао да је организатор округлог стола Истраживачки центар Бањалука, те да у његовом раду, између осталих, учествују еминентни професори са бројних факултета из Српске и Србије.

Представник Истраживачког центра Бањалука Љубинко Митровић истакао је да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа неће бити сведена на политички документ, већ ће показати свој значај у свим аспектима живота, од економског и привредног до културног и образовног.

- Организоваћемо конференцију посвећену привредницима, да видимо шта привредници очекују од Декларације, како да мијењамо слику коју гледамо цијело љето да се сатима чека на граничним прелазима и слично. Како да грађанима Српске и БиХ омогућимо бенефите - рекао је Митровић.