latinica  ћирилица
30/08/2024 |  09:14 | Аутор: sputniknews.com

Путин одликовао Лукашенка орденом највишег ранга у Русији: Односи издржали тест времена (ФОТО)

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је бјелоруском колеги Александру Лукашенку јубиларни 70. рођендан, саопштено је на сајту Кремља. Он је потписао указ о додјели Лукашенку одликовања највишег ранга у Русији – Ордена светог апостола Андреја Првозваног.
Владимир Путин и Александар Лукашенко (фото: архива/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин и Александар Лукашенко (фото: архива/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Како се наводи у тексту указа, Лукашенко је одликован за "изузетне заслуге у развоју савезничких односа и стратешког партнерства између Руске Федерације и Републике Бјелорусије, јачање пријатељских веза између руског и бјелоруског народа, као и за велики лични допринос стварању и ефикасном деловању Савезне државе".

- Радећи на најважнијој државној функцији, стекли сте висок ауторитет као истински патриота своје земље, досљедно бранећи њене интересе на међународној сцени, као мудар политичар способан да доноси уравнотежене, далековиде одлуке чак и у најтежим ситуацијама - наводи се у телеграму руског предсједника.

Он је истакао Лукашенков лични допринос "развоју пријатељских руско-бјелоруских односа, изградњи и јачању институција Савезе државе, као и унапређењу узајамно корисних интеграционих процеса на евроазијском простору".

- Искрено цијеним наше добре, пријатељске односе, који су у потпуности издржали тест времена. Наравно, увјерен сам да ћемо заједничким напорима наставити да чинимо све што је у нашој моћи да изградимо ефикасно руско-бјелоруску сарадњу - рекао је Путин.