latinica  ћирилица
30/08/2024 |  08:19 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: САД изгубиле и трунку здравог разума – Кијеву дат потпуни карт бланш за нападе на Русију

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена се очигледно спрема да учини нове уступке украјинском предсједнику Володимиру Зеленском, дајући му одријешене руке да користи готово све врсте америчког оружја, чак и у дубину руске територије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: архива/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Марија Захарова (фото: архива/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Она је указала да "из свега тога произилазе изузетно озбиљни закључци".

- Украјини је дат потпуни карт бланш за операције у руским регионима. Ескалациони курс САД све више је усмјерен на провокације. Ствара се утисак да је амерички естаблишмент одбацио чак и оно мало преосталог здравог разума и вјерује да му је све дозвољено - нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, САД су се фактички претвориле у страну у оружаном сукобу око Украјине. Како каже, Америка изнова повећава степен напетости.

- Вашингтон, обузет својим хегемонистичким амбицијама и жељом да нашој земљи нанесе "стратешки пораз", у више наврата повећао је степен тензија са Русијом и, супротно званичним изјавама једног броја високих америчких званичника, не покушава да избјегне то - упозорила је Захарова.

Раније је Петангон саопштио да су Сједињене Америчке Државе дозволиле Украјини да нападне територију Русије америчким оружјем током терористичког напада на Курску област.

Средином јула Пентагон је саопштио да САД не дозвољавају Украјини да користи америчке оперативне ракете "атакамс" за "дубоке" ударе на Русију, али да се то може промијенити.

Касније су амерички медији јавили да украјинске власти врше притисак на САД да укину забрану употребе ракета "атакамс" за ту врсту напада.

Снаге за специјалне операције Оружаних снага Украјине саопштиле су убрзо након тога да су употријебиле западне ракетне системе "хајмарс" за ударе на понтонске мостове у Курској области.