latinica  ћирилица
30/08/2024 |  08:42 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Средње школе у Српској спремне за почетак нове школске године

Вршилац дужности помоћника министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Бојана Кос одржала је састанак са предсједницима Актива директора средњих школа на којем је констатовано да су све средње школе у Републици Српској спремне за почетак наставе у школској 2024/25. години.
Средње школе у Српској спремне за почетак нове школске године - Фото: Уступљена фотографија
Средње школе у Српској спремне за почетак нове школске годинеФото: Уступљена фотографија

На састанку су разматране све припремне активности које су реализоване пред почетак нове школске године.

- На састанку је рaзмaтрaнa и реализацијa плана уписа ученика у први разред средње школе за школску 2024/2025. годину, а на основу достављених извјештаја школа у јунском и јулском уписном року. У прве разреде средњих школа уписано 9.505 ученика и очекиваних око 70 ученика из вјерских школа и школа за ученике са сметњама у развоју. У јавне школе уписано је 9.369, а у приватне 136 ученика. Коначне податке о реализацији уписа ученика у средње школе закључићемо 31. 9. 2024. године након израде Годишњих програма рада школа - наводи се у саопштењу Министарства просвјете и културе.

Кoнстaтoвaнo je дa je план уписа ученика у први разред средњих школа за школску 2024/2025. годину реализован у изнoсу oд 97 одсто у односу на број ученика који су у школској 2023/24. години завршили девети разред.

- Новина у новој школској години је и oгледни нoви спортски смјер у гимназији, који ће се реализовати у Гимназији Бањалука, а за који вјерујемо да ће пружити подршку свим спортистима у усклађивању њиховог образовања са професионалним спортским активностима -  рекла је Кос.

В. д. помоћника министра Бојана Кос рекла је да ће од школске 2024/2025. године у примјени бити нови, односно измијењени и допуњени наставни програми факултативног предмета Хуманост и безбједност за први, други, трећи и четврти разред средњих школа, који се у школској 2023/2024. години проводио као оглед у 20 средњих школа. Нагласила је да ће сви заинтересовани ученици од наредне школске године имати прилику да изучавају факултативни предмет Хуманост и безбедност као и да ће се на наведени начин додатно дати допринос спречавања насиља у школама.

Додала је и да од школске 2024/2025. године у средњим стручним и техничким школама општеобразовни предмети више неће бити засновани на модуларном планирању.

- То подразумијева да оквирни број часова за реализацију тема није дефинисан и да наставник има већу слободу у прилагођавању наставног процеса потребама ученика. Наставник ће  приликом планирања и програмирања наставних садржаја, узимајући у обзир факторе попут нивоа постигнућа ученика, нивоа сложености наставне теме, потреба струке и занимања, и слично одредити број часова потребан за њихову реализацију у оквиру теме, које чине обавезни дио Наставног програма, али немају обавезујући карактер што се тиче редослиједа њихове реализације - рекла је Бојана Кос.