latinica  ћирилица
30/08/2024 |  07:40 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Ђајић-Велицки: Минимална инвазивна хирургија - будућност у области кардиохирургије (ВИДЕО)

Минимална инвазивна хирургија је будућност у области кардиохирургије, изјавио је руководилац Клинике за кардиоваскуларну хирургију Војводине Лазар Велицки, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Лазар Велицки и Владо Ђајић - Фото: РТРС
Лазар Велицки и Владо ЂајићФото: РТРС

Велицки је објаснио да "минимална инвазивна хирургија у области кардиохирургије значи да је рез на тијелу пацијента значајно мањи у односу на класичну хирургију".

- Осим естетске, предност је и знатно бржи опоравак пацијента. Након класичне операције пацијента отпуштамо из болнице послије 10 дана и његов опоравак траје шест до осам недјеља. У овом случају, пацијент одлази кући четири до пет дана послије операције и његов опоравак је много бржи - нагласио је Велицки.

Велицки је истакао да "пацијенти пријављују одличне резултате и да се добро осјећају".

- Све више медицинских центара  преузима овакав начин лијечења. Оно што је у абдоминалној хирургији значио лапараскопски захват, то је у кардиохирургији минимална инвазивна хурургија - напоменуо је Велицки.

Велицки је нагласио да, нажалост, не може сваки пацијент бити подвргнут оваквом захвату.

- Можемо помоћи у случају болести зализака или потребе за бајпас хирургијом, али постоје пацијенти чије је стање доста комплексно и више се препоручује класичан приступ операцији - навео је Велицки.

Генерални директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић нагласио је да су највећи стручњаци из ове области данас у Бањалуци.

- Они данас оперишу у нашим салама са нашом опремом и нашим љекарима. То су стручњаци код којих свјетски љекари долазе на едукацију. Велики је успјех УКЦ-а Српске и наше Бањалуке то што смо овдје кренули радити овакве операције - рекао је Ђајић. 

Клиника за кардиохирургију у Универзитетско-клинички центар Републике Српске организује Љетну конференцију минимално инвазивне хирургије. Овом приликом око 15 стручњака из Њемачке, Грчке, Шведске и Аустрије уз помоћ најмодерније технологије извешће минимално инвазивне хируршке захвате на срцу.