latinica  ћирилица
29/08/2024 |  22:06 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Емануел би желео да уведемо санкције Русији али то не чинимо - и тога се не стидимо

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на политику Србије и да он зна да би француски предсједник Емануел Макрон волио да уведемо санкције Русији, али да ми то нисмо урадили.
Емануел Макрон и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Емануел Макрон и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

- Ја не желим да се правдам вама - рекао је Вучић на заједничкој конференцији са Макроном у Палати Србија, наводећи да ће први пут у историји Србија имати ловце западне производње

Како каже, сад има нападе из Србије који кажу, а зашто се то ради са Француском, зашто не са Русијом или Кином.

- А што да не радимо са Француском? Радим све што је најбоље и најважније за нашу земљу - подвукао је Вучић и оцијенио да је Рафал вјероватно најбољи авион који постоји у свијету.

Он је додао да су разговори око тог уговора били тешки и да ни за шта на свијету Србија не би дала трансфер технологије, наводећи да се то плаћа новцем грађана и да нити је мала, нити јефтина ствар.

Вучић је тако одговорио на питање француског новинара Макрону да ли је добио гаранције да Србија неће пренијети технологију Русији, као и да ли се куповином Рафала усклађује са европском политиком.

Макрон је, одговарајући на исто питање, рекао да је ово историјски споразум и јако важан, те да је важан и за безбједност европског континента.

- Видимо толико људи који замјерају Србији партнерство са Кином или Русијом, а сада има партнерство са Француском. То је јако велика промјена. Ја поштујем суверенитет Србије и поштујем партнерство и са другим земљама, али ово је отварање, стратешка промјена, велика храброст и велика шанса за Европу и ово је показатељ европског духа - рекао је Макрон.

Додао је да увијек постоје гаранције како би Француска сачувала своју интелектуалну својину.

- Будите сигурни да смо све радили како треба. Гаранције постоје и имам повјерења да ће бити како треба. То је велика промјена и доприноси миру у Европи - истакао је Макрон.

Он је подсјетио да су у клубу "Рафала" Грчка и Хрватска и да је то прилика за регионалну интеграцију.

Вучић је рекао да нам Француска пружа подршку Србији на много начина и захвалио на томе Макрону, што је Француска разумијела позицију Србије која није лака.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како види то што је Француска донедавно била противник пријема нових чланица и то што смо сада од предсједника Француске Макрона чули да Француска жели Србију у ЕУ и на који начин та земља пружа подршку Србији.

- Ја сам стварно захвалан и француским дипломатама, прије свега француском предсједнику Макрону. У много ситуација Француска је разумијела позицију Србије, која није лака и која није једноставна. И није увијек лако, није једноставно, нити разумљиво. Предсједник Макрон је подржавао и посљедњи пут и био један од иницијатора да нам се отвори кластер три или четири - рекао је Вучић.