latinica  ћирилица
29/08/2024 |  20:59 ⇒ 21:01 | Аутор: sputniknews.com

Шта су све потписале Србија и Француска?

У присуству предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Француске Емануела Макрона у Палати Србија размијењено је 12 потписаних документа о сарадњи двије земље у више области, међу којима је и уговор о набавци авиона "Рафал" и пратеће робе и услуга.
Вучић и Макрон (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Вучић и Макрон (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

То су Меморандум о разумијевању између Владе Србије и Француске агенције за развој (АФД) у погледу међусобне сарадње, који су размијенили премијер Србије Милош Вучевић и генерални директор Француске развојне агенције Реми Риу.

Анекс 2 Споразума између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији размијенили су први потпредсједник владе и министар финансија Србије Синиша Мали и амбасадор Француске Републике у Београду Пјер Кошар.

Тространи уговор о партнерству под окриљем Фонда за техничке експертизе и пренос искустава између Министарства за заштиту животне средине Србије, Француске агенције за развој и Регионалног центра за управљање отпадом регије Париза размијенили су потпредсједник владе и министар животне средине Ирена Вујовић и потпредсједник Регионалног центра за управљање отпадом регије Париза Паскал Пелен.

Изјаву о намјерама о сарадњи у пољопривредном и прехрамбеном сектору Србије и Француске размијенили су министар пољопривреде Александар Мартиновић и амбасадор Француске Пјер Кошар.

Споразум о интересу између Владе Србије, СУЕЗ International САС и Vinci construction Grands Projects СА, у односу на пројектовање, изградњу, финансирање, рад и одржавање постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу размijенили су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић и замјеница предсједника и генералног директора СУЕЗ Сабрина Сусан.

Изјаву о намјерама између Владе Србије и међуминистарског делегата за стратешко снабдијевање рудама и металима Француске о партнерству и сарадњи у области истраживања и експлоатације критичних и стратешких минералних сировина размијенили су министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и међуресорни делегат за набавку стратешких метала и минерала Бенжамен Галзо.

Писмо о ангажовању за процјену потенцијала за развој цивилног нуклеарног програма у Србији у оквиру Меморандума о разумијевању између ЕДФ и Владе Србије размијенили су министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и извршни директор групе ЕДФ Гзавије Ирса.

Уговор о набавци авиона "Рафал" и пратеће робе и услуга размијенили су министар одбране Братислав Гашић и извршни директор и предсједавајући Dassault Aviation Ерик Трапије.

Писмо намјере у вези са сарадњом Министарства здравља Србије са Bouugues Batiment International у области развоја Регионалног института за онкологију радиологију Србије размијенили су министар здравља Србије Златибор Лончар и директор Bouugues Batiment International Роберто Реал.

Изјаву о намјерама између министра науке, технолошког развоја и иновација Србије и министра високог образовања и истраживања и министра пољопривреде и прехрамберног сувернитета Француске у вези са сарадњом у области науке, истраживања и иновација размијенили су министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић и амбасадор Француске Републике у Београду Пјер Кошар.

Изјаву о намјерама између министра туризма и омладине Србије и министарског делегата испред Министарства привреде, финансија, индустријског и дигиталног суверенитета, надлежног за послове привреде, туризма и потрошача Француске о сарадњи у области туризма потписали су министар туризма и омладине Србије Хусеин Мемић и амбасадор Француске Републике у Београду Пјер Кошар.

Уговор о кредитном аранжману између Акционарског друштва Електромреже Србије Београд и Француске агенције за развој размијенили су директор ЕМС Јелена Матејић и генерални директор АФД Реми Рију, преноси Танјуг.