latinica  ћирилица
29/08/2024 |  20:24 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Србија и Француска размијениле 12 потписаних докумената; Вучић: Куповина "рафала" велика вијест (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Француске Емануел Макрон одржали су састанак у Палати "Србија", након чега је услиједила размјена потписаних споразума.
Вучић и Макрон (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Вучић и Макрон (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

У присуству Вучића и Макрона у Палати Србија размијењено је 12 потписаних документа о сарадњи двије земље у више области, међу којима је и уговор о набавци авиона "рафал" и пратеће робе и услуга.

Размјена потписаних билатералних докумената (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Уговор о набавци авиона "рафала" и пратећих роба и услуга потписали су министар одбране Србије Братислав Гашић и извршни директор компаније "Дасо" Ерик Трапије.

Предсједник Србије рекао је да је данас потписан уговор о куповини 12 нових "рафала", заједно са пратећим пакетом.

- Уговор је вриједан 2,7 милијарде евра и то је за нас огромна вијест. Нови авиони ће значајно повећати оперативне способности Војске Србије. Срећни смо што постајемо дио "рафал" клуба - поручио је Вучић.

Вучић је додао да ће бити настављени разговори о свим важним стратешким питањима и захвалио се Макрону на подршци коју је Француска пружала Србији.

Макрон: ЕУ потребна јака и демократска Србија

Предсједник Француске Емануел Макрон се на почетку обраћања захвалио Вучићу на топлом дочеку и навео да му је драго што се са својом делегацијом вратио у Србију.

- Желио бих да данас својим присуством поново упутим поруку пријатељства Француске Србији и да на најодлучнији начин изјавим да је вашој земљи мјесто у Европи, Европској унији - рекао је Макрон.

Европској унији је потребна јака и демократска Србија, додао је предсједник Француске.

- Посљедњих година много тога је напредовало, али се и промијенило на међународној сцени. Наша сарадња доживјела је нови узлет, што показују и разговори у Београду али и Паризу. Вашој земљи мјесто је у Европској унији - поручио је Макрон.

Макрон је нагласио да је нормализација односа Београда и Приштине саставни дио процеса приближавања ЕУ.

Он је честитао Србији на почетку спровођења Споразума из Охрида и поручио да је "забринут због једностраних потеза Приштине".

- Пажљиво ћемо пратити како живи српска заједница на Косову. Моја порука је порука о одлучности и повјерењу. Наставићемо да подржавамо напоре у остваривању нормализације односа Београда и Приштине, што је кључно и за читав регион Балкана - рекао је Макрон.

Двојица лидера ће сутра посјетити Нови Сад.

Подсјетимо, Макрон борави у дводневној посјети Србији.