latinica  ћирилица
29/08/2024 |  13:37 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Петковић: Рад пословница такозване Поште Косова илегалан

Помпезно отварање пословнице такозване Поште Косова на сјеверу Косова и Метохије у чисто српској средини нови је у низу једностраних и противправних потеза Приштине који представља директно кршење досадашњих споразума у дијалогу и због тога је њен рад илегалан, поручио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Питање функционисања поштанских услуга, каже Петковић, тема је која мора бити разматрана искључиво у оквиру дијалога Београда и Приштине.

- То се експлицитно наводи у два документа, са којим су се сагласили и Београд и Приштина – Аранжману о телекомуникацијама из 2013. године, гдје се у тачки 5. говори о питању поштанских услуга. Овај договор је потом потврђен и Акционим планом о телекомуникацијама из 2015. године, у чијој су изради учествовали и представници Приштине - навео је Петковић у саопштењу за јавност.

Он је указао да се поштанске експозитуре Аљбина Куртија на сјеверу Косова и Метохије нелегално постављају и отварају, док Курти насилно и уз дуге цијеви затвара експозитуре "Поште Србије" које на тим просторима послују деценијама.

- Приштина је при томе током својих противправних акција примијењивала правну и физичку репресију над запосленима у српским поштанским пословницама - истакао је Петковић.

Он је оцијенио да је, узимајући у обзир слово и дијалога и досада потисгнуте споразуме, театрално отварање такозване Поште Косова у сјеверном дијелу Косовске Митровице прст у око ЕУ и међународним представницима.

- Курти тиме осионо демонстрира да за њега постигнути споразуми не важе и да је једино валидна његова самовоља, док је за њега дијалог мртво слово на папиру које сваког дана гази својим акцијама на сјеверу Косова и Метохије - навео је Петковић.

Према његовим ријечима, о томе свједочи и присуство такозваних Куртијевих министара на сјеверу Косова и Метохије, који уз пратњу дугих цијеви отварају ове илегалне пословнице.

- Није нормално да се поштанске пословнице отварају уз дуге цеви. Та чињеница све говори - закључио је Петковић.