latinica  ћирилица
28/08/2024 |  21:25 ⇒ 29/08/2024 | 08:55 | Аутор: СРНА

Вучић: Са Макроном о важним питањима за Србију

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће веома важна питања за земљу бити тема сусрета са предсједником Француске Емануелом Макроном, који сутра долази, нагласивши да се још разговара о куповини авиона "рафал".
Вучић-Макрон (фото:buducnostsrbijeav) -
Вучић-Макрон (фото:buducnostsrbijeav)

Вучић је рекао да још није све завршено када је ријеч о војно-техничкој сарадњи и куповини авиона "рафал", те да постоји једна ствар око које нема сагласности.

- Није то више питање цијене, то је питање одређених гаранција. Ако то успијемо да решимо, биће у реду - изјавио је Вучић за РТС.

Он је навео да би то била велика ствар за Србију јер би то значило велики напредак у борбеној готовости и војној моћи, сигурности ове земље.

- Ми нигдје не изазивамо проблеме, нити то планирамо. Ово је огроман сигнал повјерења између Француске и Србије. Желимо само да сачувамо своју земљу, али тиме би Србија била многоструко јача - рекао је Вучић.

Он је навео да након Макронове посјете планира да иде у Праг гдје ће учествовати на важном панелу и разговарати са чешким предсједником Петром Павелом, али и Урсулом фон дер Лајен, Мирославом Лајчаком, Владимиром Билчиком и свима који, каже, одлучују о регионалним питањима на различите начине.

- Што се мене тиче у фокусу ће бити Србија. Ја се бавим само њеним напретком, а остало препуштам њима. Они то боље знају - додао је Вучић.

На питање да ли очекује да се ситуација у вези са мостом на Ибру у Косовској Митровици промијени послије сутрашње посјете Макрона, Вучић је одговорио да су ставови Француске, САД и других чврсти када је ријеч о томе.

Говорећи о данашњем састанку са научницима из различитих области о ископавању литијума, Вучић је рекао да од њих тражи да поступају по својој савјести и у складу са знањем и образовањем.

Он је нагласио да је данас чуо много аргумената и добрих примјера, те поновио да ће већ од сљедеће недјеље да борави у Подрињу гдје ће обићи све општине и разговарати са свима.