latinica  ћирилица
28/08/2024 |  10:54 | Аутор: СРНА

Минимална плата у Србији од идуће године 457 евра

У Србији ће минимална зарада у идућој години износити 53.592 /457 евра/ динара мјесечно и први пут ће покрити минималну потрошачку корпу, договорено је на сједници Социјално-економског савјета, којој је присуствовао премијер Србије Милош Вучевић.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Вучевић је, након сједнице, рекао новинарима да је данас постигнут договор да минимална зарада буде повећана за 13,7 одсто, односно 308 динара по часу.

- Са поносом могу да обавијестим јавност да после шест година имамо постигнут договор колика ће бити минимална зарада. Послије шест година влада неће једнострано доносити одлуку - рекао је он.

Вучевић је истакао да ће минимална зарада у 2025. години покривати минималну потрошачку корпу, што се по први пут дешава.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је договор постигнут кроз консензус, те да Србија води одговорну економску политику.

- Обе препоруке ЕУ са овим повећањем ми ћемо испунити. Кроз повећање минималне зараде учествујете у повећању просечне зараде. Чувамо и јачамо животни стандард грађана, а излазимо у сусрет послодавцима. Није случајно да имамо рекордно историјски ниску незапосленост и рекордно историјски високу запосленост - рекао је он.

Мали је рекао да при томе, није заустављена ниједна инвестиција, односно да су директне стране инвестиције никад веће.

Сједница Социјално-економског савјета одржана је данас у Палати Србија у Београду на којој је однијета коначна одлука о износу минималне зараде за 2025. годину.

Сједници су присуствовали премијер Србије Милош Вучевић, министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, представници Уније послодаваца Србије и представници синдиката.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у понедјељак да је његова молба Влади да повећање најниже зараде буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.