latinica  ћирилица
28/08/2024 |  10:12 ⇒ 11:31 | Аутор: Вечерње новости

Суд у Задру казнио чланове крајишке пјевачке групе

Општински суд у Задру осудио је двојицу чланова крајишке пјевачке групе Јандрино јато.
Суд - Фото: РТРС
СудФото: РТРС

Њих је прекршајни суд осудио на новчане казне због тога што су 2022. у Мркоњић Граду на јавној приредби изводили пјесме "Јован Далматинац" и "Марширала краља Петра гарда", пишу Новости.

- Пјесме оваквог садржаја код грађана изазивају немир, посебно код грађана који су били директно изложени ратним страдањима, разарањима и патњи, те се оваквим понашањем ремети суживот хрватских грађана Хрватске и грађана српске националности - наводе из Општинског суда.

Такође, српски пјевач Рајко Лалић ухапшен је у Хрватској средином августа прошле године. Он је је морао да проведе 15 дана у хрватском затвору.

Новости наводе да званични Загреб жели да спријечи да се Срби у Хрватској окупљају, те је тако недавно ухапшен и 15 дана у затвору провео и адвокат Немања Берић.

Закон о прекршајима против јавног реда и мира, по коме је кажњен и пјевач Давор Олуић, Хрватска је донијела 7. маја прошле године. Он је морао да плати казну од 1.000 евра само због тога што је окачио снимак пјесме "Јован Далматинац" коју је пјевао 2021. у Новом Саду.