latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:57 ⇒ 29/08/2024 | 07:16 | Аутор: РТРС

Суд у Задру осудио два члана Јандриног јата због пјевања у Мркоњић Граду (ВИДЕО)

Хрватска наставља прогон Срба. Сада им је засметала и пјесма због које је Суд у Задру осудио два члана Јандриног јата. Споран им је снимак њиховог наступа у Мркоњић Граду у Републици Српској. Јавност се пита: докле иде мржња Хрватске према Србима и свему што је српско?
Јандрино јато - Фото: РТРС
Јандрино јатоФото: РТРС

Хрватска наставља да прогони Србе, а сада су им на мети музичари. Најновије жртве њихове мржње су Дамир Дамјановић и његов брат, чланови Јандриног јата. Засметало је Хрватској извођење српских родољубивих пјесама "Јован Далматинац" и "Марширала краља Петра гарда" иако су пјеване у Републици Српској. Засметало је Хрватима што се снимак извођења пјесама нашао на друштвеним мрежама.

Дамјанић тврди да су ове пјесме пјевали у Мркоњић Граду и да су на Јутјуб постављене без њиховог знања.

- Када смо након тога дошли у Хрватску због тога смо приведени и новчано кажењени - каже Дамјанић.

Нису само чланови Јандриног јата на удару хравстког правосуђа. Петнаест дана притвора добио је београдски адвокат Немања Берић само зато што је слушао и пјевао родољубиве пјесме у свом аутомобилу. Умјесто на крштењу и прослави завршио је у затвору. Прича да је у притвору било као из хорор филма, а на тортури, каже, Хрвати нису штедјели.

- Већ на вратима питају припаднике униформисане полиције јесте ли довели четника. Доводе ме у собу за пријем, попуњавам формуларе, а један судски полицајац ми пјевуши неку Томсонову пјесму. Када сам потписао да нисам малтретиран и тучен, добио сам шамарчину у лијеви образ - прича Берић.

Није Берић први Србин који је у Хрватској утамничен без разлога само да би се демонстрирала сила. Њих 15 је осуђено, што кроз затворске, што кроз новчане казне. Да ли је разлог томе што је стотине хиљада Срба који су тамо рођени већ остварили или траже своја права.

- Е то њима смета. Јер у том случају није успјела до краја Олуја и Бљесак, акције етничког чишћења. То је један од начина, и очито је ефикасан, држања Срба даље од граница Хрватске да се не би почели враћати у већем броју - тврди Саво Штрбац, предсједник Документационо информативног центра "Веритас".

Кажњавање Срба због патриотских пјесама представља грубо кршење елементарних људских права. Несхватљиво је и да не могу да превазиђу политику мржње према Србима, али и грижњу савјести, кажу званичници Србије.

- Не боли њих ни Јандрино јато, не боли њих ни Баја, већ их боли оно о чему они пјевају, а они подсјећају на Јасеновац, на Олују, али подсјећају и на Србе који су се супротставили и Јасеновцу и Олуји, е то њих боли и то њима смета - истиче потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Премијер Србије Милош Вучевић каже да није било краља Петра Петра Првог и краља Александра Карађорђевића Хрвати данас не би имали државу.

- Краљ Петар је донио слободу и овима који данас хапсе због пјесме "Марширала краља петра гарда". Да није било краља Петра и његовог сина краља Александра Карађорђевића, не би они данас имали државе и не би се ослободили од оних монархија које су их контролисале вијековима. Вјероватно је то вид захвалности - рекао је Вучевић.

Он је примијетио и чин "демокрације", како је рекао, што хрватске власти нису примијетиле у Имотском на прослави "Олује" 8. августа, када је  пјевач Марко Перковић Томпсон забављао десетине хиљада, углавном младих, људи који су у екстази узвикивали усташки поздрав "За дом-спремни" у мајицама са ознакама ХОС-а.

На Томпсона и његове пјесме у којима се велича усташтво и не крије мржња према Србима ни ријечи из Загреба и њихових институција, али им је зато сада засметало Јандрино јато и пјесме у којима се нико не вријеђа.