latinica  ћирилица
28/08/2024 |  22:21 | Аутор: СРНА

Милановић: У БиХ се ништа није промијенило

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је како се у БиХ ништа није промијенило када је ријеч о положају Хрвата, те да што се тиче Хрватске не види разлог зашто не би признала палестинску државу.
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Хрвати не само да не могу бирати своје представнике, него уопште није није јасно када ће и хоће ли их моћи да бирају. Хрватска не користи инструменте које има као држава, а то су чланство у ЕУ и НАТО-у, да би постигла своје циљеве и заштитила своје интересе - рекао је Милановић.

Милановић је навео и да је низ држава признало Палестину, па и неке бивше југословенске земље, а да Хрватска ћути, саопштено је из Милановићевог кабинета.

- За мене је признање Палестине морално питање и нема апсолутно никаквог разлога и оправдања да се палестинском народу не призна право на државу. Зашто Хрватска ћути - рекао је Милановић.

Више од 140 од 193 земље чланице УН признају Палестину као суверену државу, а у је то учинила и Словенија.

Милановић је поновио и свој став о рату у Украјини, односно да Хрватска може помагати хуманитарно и опремом, али да се не смије директно укључивати у сукоб, преносе хрватски медији.

- Радио сам све и радићу убудуће да се онемогући било какав ангажман хрватских војника у рату у Украјини на било који начин, укључујући и учешће у центрима за обуку - рекао је Милановић.