latinica  ћирилица
28/08/2024 |  09:30 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Пожари под контролом, али ванредна ситуација се још не укида

Замjеник градоначелника Пирота Милош Чолић изјавио је данас да је ситуација са пожарима стављена под контролом, али да док не буде и посљедња искра угашена неће бити укинута ванредна ситуација.
Србија, пожари (фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Србија, пожари (фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr)

Он је рекао да нема угрожених кућа, људства и стоке на територији која је захваћена пожаром, али да мора да се буде у приправности.

Подсјетио је да је прекјуче проглашена ванредна ситуација на дијелу територије Пирота који је потенцијално угрожен пожарима, у селима Крупац, Басара и Славиња.

- Свакога дана је било преко 200 људи ангажованих кроз разне организације, прије свега сектор за ванредне ситуације и Србијашума, али ту су били и Добровољно ватрогасно друштво и наравно сви они који су у сектору цивилне заштите позвани -  рекао је Чолић за Тањуг.

Према његовим ријечима, село Басара је одбрањено, зато што је прекјуче одмах након објављивања ванредног стања, договорено са привредним субјектима и са јавним предузећима да користе механизацију како би направили по један или два заштитна појаса око села.

Додао је да је прексиноћ најтеже било око села Крупац, које је највеће село, јер се пожар са планине спустио како је рекао на котленски дио, али и ту су мјештани били приправни.

- Имамо одличну везу са мјесним заједницама, мјештани су приправни, чак су и помагали сектору за ванредне ситуације на начин што су им допремали воду. Синоћ је ситуација била иста, пожар није већег обима, али једноставно и даље се боримо са ватреном стихијом и нећемо да кажемо да ватре нема и да је све под контролом док не буде и посљедња искра угашена, а тада ћемо рећи да је све под контролом и да укинемо ванредну ситуацију - рекао је он.

Чолић наводи и да је ријеч о неприступачном терену и да је у цијели процес ангажовано више људи, много механизације и два хеликоптера који узимају воду из компензационог базена и сипају воду на ужарена подручја.

- Напунили смо компензациони базен поред града, тако да је хеликоптеру много ближе и он много већи серијал испуста воде може да има у јединици времена - рекао је он.

Чолић је додао и да се у неким тренутцима у одређеним насељима осјећао мирис дима, међутим, како је истакао није та концентрација толико велика да би могла да угрожава здравље људи.

- Морамо да разумијемо, ми се овдје боримо са пожаром прије свега, а касније са загађењем ваздуха - закључио је он.