latinica  ћирилица
27/08/2024 |  20:53 ⇒ 21:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Изложба "Портрети на икони" у Галерији Коларчеве задужбине

Међународна, колективна, жирирана изложба "Портрет на икони" отворена је вечерас у Галерији Коларчеве задужбине у Београду.
Изложба "Портрети на икони" (Фото: TANJUG/ KALEDIOSKOP/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ) -
Изложба "Портрети на икони" (Фото: TANJUG/ KALEDIOSKOP/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ)

Изложбу су отворили директорка Културног центра Калеидоскоп Гордана Тадић и епископ топлички Петар, викар патријарха српског Порфирија.

Током трајања изложбе, до 7. септембра публика има прилику да види 73 рада од 60 аутора из земље и иностранства, жирирана по највишим критеријумима.

Пета по реду, годишња изложба сакралне умјетности, на којој излажу аутори селектовани од стране угледног жирија од 2024. добила је међународни карактер.

У организацији Културног центра Калеидоскоп и по позиву Умјетничког савјета уз умјетнике из Србије и региона, а уз благослов патријарха Порфирија излагаће умјетници из Румуније, а у Галерији Коларчеве задужбине током трајања изложбе биће одржане радионице са гостима из иностранства.

Уз пресјек најбољег сакралног стваралаштва домаћих аутора у протеклој години публика ће моћи да види селекцију радова четири еминентна умјетника из Румуније: Михаи Комана, Андреја Мусата, Кристине Раилеану и Томе Читука.

Током трајања изложбе Галерија Коларца биће и мјесто директног сусрета умјетника и заинтересоване јавности. 28. и 29. августа од 16-20 часова биће одржане радионице на којима ће умјетници из Румуније, професори Академије у Букурешту заједно са професорима београдских академија уживо сликати иконе и уз размјену са присутним умјетницима из Србије преносити своја знања.

Радионице су отворене за јавност, тако да ће и посјетиоци Галерије имати јединствену прилику да на лицу мјеста доживе процес стварања сакралних дјела.

Иконе ће на лицу мјеста сликати: професор Академије СПЦ др Тодор Митровић, један од наших највећих фрескописаца Владимир Бата Кидишевић, доцент Академије СПЦ др Миодраг Милутиновић и професори Академије у Букурешту Михаи Коман и Андреј Мусат.