latinica  ћирилица
25/08/2024 |  11:59 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Стојичић: "Кочићев збор" уписати на листу нематеријалног културног насљеђа Српске (ФОТО)

Организациони одбор 59. "Кочићевог збора" донио је закључак да се ова манифестација, која је постала дио културног идентитета народа у Крајини, предложи за упис на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, рекла је данас министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић.
Жељка Стојичић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка СтојичићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Она је истакла да је 59. "Кочићев збор" још једном ујединио народ с циљем да коло јединства, које представља лого овогодишње манифестације, увијек и изнова окупља и повезује људе са ових крајева и шире, као што то чини дјело Петра Кочића.

Стојичићева је нагласила да је зборовање у Стричићима прилика да се искаже понос због чињенице да је горостас Кочић син Змијања и српског рода уопште.

- Више од пола вијека на овој планини и испод ње чују се и даље одјеци Кочићеве ријечи јер свако зборовање празник је за књижевнике и љубитеље Кочићевог дјела, које је вјечита инспирација многим књижевницима и данас - рекла је Стојичићева у обраћању на 59. "Кочићевом збору" у Стричићима.

На задовољство његовог Змијања и народа који живи овдје, нагласила је Стојичићева, сви драги гости, посјетиоци и учесници увеличаће овај културни, спортско-забавни и туристички догађај.

- Под покровитељством Владе Републике Српске и предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарство просвјете и културе је организовало ову манифестацију са жељом да све што је припремљено буде достојно имена и дјела Петра Кочића - навела је Стојичићева.

Она је истакла да у животу и дјелима Петра Кочића јединство чине језик, људи и земља, а све то је у служби националне идеје којој је великан служио цијелог живота, остављајући дубок траг, као знакове поред пута будућим нараштајима.

- Прошло је вишевјековно ропство и свјетски ратови и грађански рат са великим страдањима и великим губицима по српски народ, али језик је опстао. Зато наш образовни систем мора учити нове нараштаје да поштују свој језик, као темељ на коме се формира њихов национални и културни идентитет, да га чувају и воле јер је матерњи језик сваког човјека једно од највреднијих духовних добара - рекла је Стојичићева.

Она сматра да је служење националној идеји и стварање јединственог културног простора српског народа Републике Српске и Србије, између осталих, кључни успјех одржаног Свесрпског сабора у Београду у јуну ове године.

Од тада до данас, нагласила је Стојичићева, организовано је низ заједничких културних манифестација у Републици Српској и Србији, те је захвалила министру културе Србије Николи Селаковићу на несебичној подршци за све што је до сада урађено.

- Одржавање 59. `Кочићевог збора` ујединило нас је данас. Ујединило нас је служење националној идеји и окупило представнике институција власти, књижевнике са ове и оне стране Дрине, градоначелнике и начелнике наших градова и општина, наше школе, просвјетне раднике, ученике, становнике Змијања и све оне који традиционално учествују у обиљежавању овога значајног догађаја - рекла је Стојичићева.

У Стричићима код Бањалуке у току је културно-умјетнички програм "Снага јединства" у оквиру 59. "Кочићевог збора".