latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:25 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Прослава четврт вијека "Лут феста"

Представа "Мала сирена" Дјечијег позоришта Републике Српске отвориће 25. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који ће од 22. до 27. септембра бити одржан у Источном Сарајеву у организацији "Форум театра" из овог града, удружења од значаја за културу Републике Српске.
Представа "Мала сирена" Дјечијег позоришта Републике Српске - Фото: СРНА
Представа "Мала сирена" Дјечијег позоришта Републике СрпскеФото: СРНА

- Овогодишњи фестивал у знаку је великог јубилеја и велики је успјех луткарства. На фестивалу учествују позната луткарска позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Русије, Бугарске, Јерменије, Јужне Кореје и Мађарске - рекао је директор Фестивала Витомир Митрић.

Он је навео да ће јубиларни "Лут фест" обрадовати дјецу из свих општина Источног Сарајева, као и других локалних заједница Републике Српске, а све с циљем наставка пројекта децентрализације културе и умјетности у Српској.

Митрић је најавио да ће током шест дана Фестивала публика имати прилику да види представе "Утопија" Луткарског казалишта Мостар, "Сњежана и седам патуљака" Позоришта лутака "Пиниокио" Београд, "Сашине приче" театра из Санкт Петербурга, те "Зец и пас" Позоришта лутака "Пинокио" из Београда.

Између осталих, биће одигране и представе "Дрвосјеча и небеска вила" корејског позоришта, "Кад имаш кућног змаја" Државног луткарског позоришта из бугарског града Сливен, "Змајић Оги" Народног позоришта "Тоша Јовановић" Зрењанин, те "Алиса у земљи дрвећа" Крушевачког позоришта.

Он је нагласио да је ријеч о представама које трагају за новим облицима луткарске умјетности, не занемарујући традиционалне форме, тежећи модерном, савременом и експерименталном изразу са веома маштовитим садржајима и поучним порукама.

Према његовим ријечима, мото фестивала је "Језик луткарства" и у потпуности прати естетику визуелног луткарског израза и инспиративних надахнућа, те тако постиже магију луткарства.

- Радионице, мастерклас предавања, промоције књига о луткарству и други фестивалски програми доприносе значају Фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности - рекао је Митрић.

Стручни жири фестивала радиће у саставу професор Боњо Лунгов /Бугарска/, Валентина Фурсова /Естонија/ и Младен Јанковић /Република Српска/.

Продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да је "Лут фест" посебно значајан за развој културе и промоцију града Источно Сарајево, који 25 година подржава ову манифестацију и ствара потребне услове како би фестивал напредовао и добио заслужно мјесто и посебан статус у културној политици града.

- Посебно је за јубиларни фестивал значајна подршка општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, генералног покровитеља Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства спољних послова Србије и бронзаног спонзора фестивала Компаније "Бамби", као и медијска подршка Радио-телевизије Републике Српске, Новинске агенције Републике Српске СРНА и бројних медијских пријатеља - нагласила је Штифанићева.

Представе ће бити одигране на сценама Културног центра и Народног позоришта у Источном Сарајеву.