latinica  ћирилица
27/08/2024 |  19:36 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

У БиХ постоји велика опасност од тероризма (ВИДЕО)

Након што је терористичка организација "Исламска држава" преузела одговорност за недавни напад у западном њемачком граду Солингену, у којем је убијено троје људи, правни и експерти за безбједност упозоравају да и у БиХ постоји велика опасност од тероризма и да нико поуздано не зна број ратника "Исламске државе" који су се вратили са Блиског истока.
ИСИЛ (Фото: ЕПА) -
ИСИЛ (Фото: ЕПА)

Наводе да је исламистична интернационала, која је ратовала за вријеме сукоба на простору бивше Југославије, глобално повезана, као што је постојала веза од Сарајева до Кабула. Упозоравају да заједничке институције у БиХ које се баве питањима безбједности избјегавају ово горуће питање.

- То је једно од најгорућијих питања овдје, да ли постоје људи који су прикривени у неком свом дјеловању, а повезани су са радикалним исламизмом. Сигурно је да јесу повезани са радикалним исламизмом у БиХ и региону, на Косову и Метохији и у Сјеверној Македонији. О тим стварима мора да се разговара стручно - рекао је Жељко Будимир, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Професор на Факултету безбједносних наука у Бањалуци Саша Мићин навео је да евентуални терористи активно дјелују на нашим просторима.

- Не смијемо заборавити да они стално раде и активно дјелују на нашим просторима као и у региону и у другим балканским земљама. Тако да је то нешто, што ће се вјеровартно, нажалост понављати, с обзиром на број миграната, у вези са мигрантском кризом. Поријекло тих људи који долазе на ове просторе и просторе Западне Европе је упитно, а подложни су једној врсти манипулације од стране центара исламистичког, односно вехабистичког покрета - додао је Мићин.