latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:35 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Сатлер: Од марта нису остварени помаци у реализацији европских реформи

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је данас у Сарајеву да од марта и одлуке о отварању приступних преговора у БиХ није било истинских помака у реализацији европских реформи, те да нису усвојени закони потребни за реализацију наредних корака.
Јохан Сатлер (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Јохан Сатлер (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Сатлер је након састанка са члановима Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ рекао да је остало неријешено и неколико питања која се тичу усаглашавања Плана раста, те апеловао да домаће власти ураде оно што је потребно.

Он је додао да ЕУ заиста озбиљно мисли о процесу проширења, те да је у БиХ урађено доста добрих ствари ако се направи поређење од прије пет година до данас.

Сатлер је навео да је имао прилику да види реализацију покренутих пројеката, попут изградње Коридора "Пет це" и других значајних програма чија реализација је завршена или је у току.

Одлазећи шеф Делегације ЕУ је подсјетио да је БиХ прије двије године постала пуноправна чланица Европског механизма Цивилне заштите, што је један од догађаја који је остао помало у сјени наведених великих искорака, иако је и те како битан.

Сатлер је поменуо и овогодишње смањење за 30 одсто трошкове роминга са земљама ЕУ, те очекивано додатно смањење идуће године за 20 одсто, да би трошкови били нула одсто 2027. године, што ће директно осјетити грађани БиХ.