latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:48 ⇒ 17:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија спремна за предсједавање Савјетом безбједности УН

Поводом преузимања једномјесечног предсједавања Савјетом безбједности УН 1. септембра, словеначки амбасадор Самуел Жбогар је изјавио да је Словенија спремна и да је ово најпрестижније вријеме за предсједавање, јер се поклапа са засједањем на високом нивоу Генералне скупштине.
Љубљана - Фото: РТРС
ЉубљанаФото: РТРС

Он је додао да највећи изазов види у поларизацији унутар Савјета безбједности у вријеме када се свијет суочава са најбруталнијим сукобима од Другог свјетског рата.

- Прошле године забиљежен је највећи број цивилних жртава у сукобима, уз масовно кршење Повеље УН, резолуција и санкција - рекао је Жбогар у интервјуу за СТА.

Према његовим ријечима, на сједници 25. септембра генерални секретар УН Антонио Гутереш ће поднијети извјештај са циљем да подстакне Савјет безбједности у тренутку када свијет иде у погрешном правцу.

- Фокусираћемо се на три сукоба за које сматрамо да Савјет безбједности не игра улогу коју би требало: Украјина, Газа и Судан - рекао је он.

Током словеначког предсједавања, такође ће бити најмање три дискусије о Блиском истоку. Једна ће се односити на израелска насеља на Западној обали, друга ће се фокусирати на хуманитарну помоћ, а планиран је и неформални састанак са лидерима Арапске лиге.