latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:15 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Љепојевић: Истином се супротставити ревизији историје

Трагично је да херојски и страдалнички српски народ, који је само у Јасеновцу претрпио најбруталнији геноцид који људска цивилизација познаје, буде сада проглашаван геноцидним, изјавио је аутор књиге "Крај бала вампира" Милан Љепојевић.
Промоција књиге "Крај бала вампира" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Крај бала вампира"Фото: РТРС

Љепојевић је на промоцији своје књиге "Крај бала вампира" у Културном центру Бански двор поручио да "Срби треба да свјетској цивилизацији, а прије свега сами себи, презентују истину која је на страни овог народа".

- У цијелом 20. вијеку историја се Србима покушавала писати у Бечу и слала нам се та фалсификована историја да је учимо. Фактички, она Србе не представља као хероје, патриоте и страдалнике, већ као агресоре, што није тачно - навео је Љепојевић.

У књизи је анализирано српско страдање у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године и геноцид над Србима, представљена су дешавања од 1992. до 1995. године на подручју Сребренице на основу извјештаја Међународне комисије за Сребреницу коју је предводио професор Гидеон Грајф, свједочанства о НАТО бомбардовању Републике Српске 1995. године и Савезне Републике Југославије 1999. године.

- Када се поредају та четири дешавања јасно се долази до врло прецизног и јасног одговора ко је агресор и нападач, а ко је жртва. Ко је злочинац, а ко невина жртва. Злочинци су њемачки нацисти, хрватске усташе, хрватско цвијеће – Бошњаци и муслимани и НАТО агресори, а жртве су Срби и српски народ - нагласио је Љепојевић.

Према ријечима рецензента Саше Мићина књига "Крај бала вампира" представља ретроспективу злочина над српским народом у кратком временском периоду, при чему је тај исти народ оптужен за геноцид.

- У свијету је очигледно присутна ревизија историје. Велика вриједност ове књиге је то да се ништа не заборави. Проћи ће вријеме, доћи ће нове генерације и оно што је наша обавеза јесте да истина остане увијек на површини. Ако ништа, до сада смо научили да та западна демократија покушава да историју кроји на свој начин, а онда на бази тога да нам кроји и начин живота - истакао је Мићин.