latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:27 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Конференција "Материјали без граница"

Трећу годину за редом Студијски програм хемија Природно-математичког факултета организује конференцију "Материјали без граница".

Учесници су ученици узраста између 13-18 година , а теме презентација су из области хемије, физике, материјала или интердисциплинарних области које укључују и информатику.

Воља професора у афирмацији природних наука примарна је да учини да основце и средњошколце заинтересује за фундаменталне науке и истраживање.

Ове године у финалу је шест екипа из четири града: Бањалуке, Градишке, Приједора и Лакташа.

Природни материјали су богатство о којем требамо више да учимо и истражујемо, каже професор хемије ПМФ-а, Сузана Готовац Атлагић

- Циљ овог нашег програма јесте да заинтересујемо ученике и наставнике за ове теме и подизање вриједности наших сировина, ја преферирам нанотехнлогију која је моја специјалност -навела је она.

Радослав Диклић декан Природно-математичког факултета УНИБЛ истиче да на овај начин анимирају студенте завршних разреда основне и средње школе са темама, који у суштини излажу своје радове које комисија на крају вреднује.

Један од позитивних примјера јесте управо студијски програм хемије који активно учествује у промоцији ове, али и других пруродних наука и чини да будући студенти изаберу управо неки од студијских програма на Природно-математичком факултету.

Ресорни министар и ректор бањалучког универзитета сагласни су да би се и други студијски програми могли угледати на овај, када је у питању рад са ученицима и студентима

- Ако на такав начин можемо приближити хемију, зашто не и на исти начин не учествовати у пројектима и за неке друге студијске програме - рекао је Радослав Гајанин декан УНИБЛ.

Сматра да је ово прави начин, додаје Жељко Будимир министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, да се клинцима од 13 до 18 година ви расправљате и уводите их у мала истраживања која ће они презентовати.

- О да ли се то одразило на упис студената? Па погледате, хемија за разлику од других фундаменталних наука, нема проблеме овог типа са малим бројем уписаних студената - додао је Будимир.

Студијски програм хемија, Природно-математичког факултета у Бањалуци, заједно са ученицима и студентима учествује на многим међународним престижним такмичењима, а прошле године из Холандије вратили су се са освојеном наградом за најбољу презентацију.