latinica  ћирилица
26/08/2024 |  13:22 ⇒ 13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Француски суд продужио притвор оснивачу Телеграма Павелу Дурову

Француски суд продужио је притвор оснивачу Телеграма Павелу Дурову који је ухапшен у суботу на аеродрому у Паризу због наводних прекршаја у вези са апликацијом Телеграм.
Француска полиција (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Француска полиција (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Истражни судија који води случај продужио је у недељу притвор Дурову (39) и он може трајати највише 96 сати, рекао је извор близак истрази, а преноси Гардијан.

Када се та фаза притвора заврши, судија може да одлучи да Дурова ослободи или поднесе тужбу и одреди даљи притвор.

Дуров је задржан је у суботу вече на париском аеродрому Бурже, непосредно након изласка из приватног авиона којим је долетио из Азербејџана.

Како је раније наведено, он је ухапшен по налогу у вези са прекршајима популарном апликацијом за размјену порука.

Истрага се наводно води о недостатку уређивања садржаја, а према писању локалних медија, француско правосуђе сматра да је Дуров умијешан у бројна кривична дјела и могао би да се суочи са оптужбама за тероризам, трговину дрогом, превару и прање новца.

Телеграм је у саопштењу навео да је његова модерација у оквиру индустријских стандарда и да се стално побољшава.

Амбасада Русије у Паризу затражила је од француских власти да објасне разлоге за притварање Дурова, наводећи да су оне до сада одбијале да сарађују по том питању, јавили су руски медији.

Дуров је напустио Русију 2014. након што је одбио да се повинује захтјевима Кремља да угаси опозиционе групе на друштвеној мрежи ВК коју је основао када је имао 22 године.

Напустио је ВК након спора са власницима и фокусирао се на Телеграм, апликацију коју је основао са својим братом Николајем 2013. године.
Апликација Телеграм данас има 950 милиона активних корисника и постала је главни извор информација о рату у Украјини, наводи Гардијан.